Oво је десет најопаснијих вируса на свијету

Дојче веле
Oво је десет најопаснијих вируса на свијету

Посљедице ширења вируса еболе можда изгледају катастрофално, али ебола није најопаснији вирус који хара планетом. Није ни HIV. Дојче веле доноси листу десет најопаснијих вируса у свијету.

 

1. Најопаснији вирус на свијету је марбург вирус. Он је име добио по малом и идиличном њемачком граду у ком су браћа Грим сакупљала идеје за своје бајке. Вирус је тамо први пут идентификован 1967. године, када су запослени у једној лабораторији заражени преко зелених мајмуна из Уганде. Од марбуршке грознице је тада страдало седам људи. Вирус Марбург изазива хеморагична обољења и, као и у случају еболе, проузрокује конвулзије и крварења слузокоже, коже и органа. Стопа смртности код инфицираних особа је 90 одсто.

2. Постоји пет врста еболе, а свака од њих је добила име по некој држави или регији у Африци: Заир, Судан, Рестон, Таи Форест, Бундибугио. Заирска ебола је најсмртоноснија. Она изазива смртност у 90 одсто случајева, а шири се у Гвинеји, Сијера Леонеу, Либерији и шире. Научници кажу да су заирску еболу у градове највјероватније донијеле летеће лисице – врста слијепих мишева који се хране воћем.

3. Ханта вирус проузрокује различите врсте болести. Добио је име по ријеци између Сјеверне и Јужне Кореје, гдје су се амерички војници заразили ханта вирусом током Корејског рата 1950. године. Овај вирус проузрокује плућна обољења, температуру и инсуфицијенцију бубрега.

4. Различите врсте птичјих болести обично изазивају панику – што је можда и оправдано, јер је стопа смртности у овим случајевима 70 одсто. Али је ризик од добијања H5N1 вируса, који је један од најпознатијих, заправо врло мали. Овим вирусом се можете заразити једино путем директног контакта с живином, што објашњава због чега је највише случајева евидентирано у Азији, гдке људи често живе у непосредној близини кокошака.

5. Медицинска сестра у Нигерији је била прва особа која се инфицирала ласа вирусом. Овај вирус преносе глодари, а његова појава може бити врло ендемског карактера, што значи да се вирус јавља у одређеном региону, на примјер у западној Африци, и може да се активира у било ком тренутку. Научници тврде да 15 одсто глодара у западној Африци носе ласа вирус.

6. Вирус јунин проузрокује аргентинску хеморагичну грозницу. Људи које су заражени овим вирусом пате од запаљења ткива, кожних крварења и сепсе. Међутим, проблем је у томе што су ови симптоми толико чести, да је болест тешко дијагностиковати у први мах.

7. Вирална хеморагична грозница Крим-Конго преноси се преко крпеља. По брзини напредовања је слична еболи и марбургу. Током првих неколико дана инфекције појављују се игличаста крварења на лицу, устима и у ждријелу.

8. Вирус мачупо проузрокује боливијску хеморагичну грозницу. Такође је познат и као црни тифус. Инфекција изазива високу температуру, праћену обилним крварењима. Напредује слично као и вирус јунин. Може се пренијети с човјека на човјека, али су и глодари често носиоци заразе.

9. Научници су открили и вирус шуме Киасанур (КФД), који је први пут идентификован у шумама на југозападној обали Индије 1955. године. Преноси се преко крпеља, али научници кажу да је тешко дефинисати ко су тачно носиоци овог вируса. Поједини тврде да то могу бити пацови, птице и вепрови. Заражени овим вирусом пате од високих температура, јаких главобоља и бола у мишићима који проузрокује крварења.

10. Денга грозница, позната и као костоломна грозница, је тропска болест од које постоји стална претња. Уколико планирате годишњи одмор у тропским пределима, обавезно се информишите о овом вирусу. Њега преносе комарци, а годишње се на популарним дестинацијама, као што су Тајланд и Индија, овим вирусом зарази од 50 до 100 милиона људи. Ипак, најугроженији су свакако оних двије милијарде људи који живе у областима у којима обитава овај вирус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана