Ових девет ствари никада не смијете радити током грмљавине

GS
Ових девет ствари никада не смијете радити током грмљавине

Грмљавинске олује најчешће су током љетних мјесеци, захваљујући високој разини влаге. Заправо, 73 посто смрти од удара грома догађа се у јуну, јулу и аугусту.

Као демонстрација сирове снаге природе, грмљавинске олује могу бити невјероватан призор за видјети. Међутим, оне такође представљају озбиљну опасност, која резултира стотинама повреда и бројним смртним случајевима сваке године. Срећом, ако знате што никада не смијете чинити током грмљавинске олује, можете остати сигурни, преноси Вечерњи лист и Бест Лајф.

Грмљавинске олује најчешће су током љетних мјесеци, захваљујући високој разини влаге. Заправо, 73 посто смрти од удара грома догађа се у липњу, српњу и коловозу, према Центрима за контролу и превенцију болести (ЦДЦ). То је зато што су испуњена три кључна услова потребна за стварање грмљавинске олује, објашњава Национална метеоролошка служба: прекомјерна влага у зраку, атмосферска нестабилност и окидач који покреће атмосферу. Узети заједно, они могу бити катализатор јаке кише, грмљавине, муња, јаких вјетрова, па чак и туче.

Али, постоји неколико начина на које се можете припремити за јаке грмљавинске олује овог љета, каже амерички Црвени криж. На примјер, пријава за хитна упозорења од локалних власти, инсталирање помоћних батерија у вашем дому и израда породичног плана за опасне временске услове могу вам помоћи у хитним случајевима. Међутим, постоји и неколико опасних ствари које бисте требали потпуно избјегавати тијеком грмљавинске олује.

1. Приближавати се води било које врсте

Вјероватно већ знате да вода проводи струју и да је купање на отвореном за вријеме грмљавинске олује опасно. Али, много мање људи схваћа да извори воде у њиховим домовима такође могу представљати ризик за њихову сигурност. Према ЦДЦ-у, никада се не бисте требали туширати или купати, прати суђе или имати било какав други контакт с водом у вашем дому током олује.

‘Муња може путовати кроз водовод зграде. Ризик од муње која путује кроз водовод може бити мањи с пластичним цијевима него с металним цијевима. Међутим, најбоље је избјегавати сваки контакт с водоводом и текућом водом током олује с грмљавином како бисте смањили ризик од удара’, пишу здравствене власти.

2. Користити електронику

Укључена електроника још је један извор опасности током грмљавинског невремена. Зато никада не бисте требали дирати ништа што је спојено на електричну утичницу, укључујући рачунала, фиксне телефоне, телевизоре, суставе за игре, перилице, сушилице, штедњаке или друге уређаје. Такође, струјни удар може оштетити вашу електронику чак и ако је ваш уређај искључен, напомиње Зениа Платен, представница Тотал Препаре Инц., канадске твртке за приправност у хитним случајевима.

‘Да бисте ублажили ову опасност, кључно је искључити све небитне електричне уређаје, искључити раздјелнике и пренапонске штитнике и причекати да грмљавинска олуја прође прије него што их поновно употријебите’, предлаже Гавин Давсон, техничар хитне медицинске помоћи и оснивач Глобал Емергенци Медицса.

3. Приближавати се камину

Камини су још један неочекивани извор опасности у дому током грмљавинске олује. ‘Многи камински умеци израђени су од метала и могу проводити струју кроз цијели димњак до куће’, каже Платтен, ‘Ако је олуја вјетровита, требали бисте избјегавати кориштење камина како дим не би пухао унатраг и испунио собу димом’.

4. Остати вани

Кад грми, уђите у кућу. Важно је одмах потражити заклон у сигурној згради ако знате да се спрема грмљавинска олуја. Посебно је важно не стајати на повишеним или отвореним просторима гдје је ваше тијело највиша тачка, кажу стручњаци. ‘Муње привлаче високе точке, а ако сте у пољу, празном паркиралишту или неком другом широком отвореном простору, можете им послужити као пут до земље’, објашњава Платен. Кад сте у кући, држите се подаље од прозора, врата, тераса и гаража с бетонским подовима јер бетон може проводити струју.

5. Лежати на тлу

Ако се нађете на отвореном током грмљавинске олује без приступа сигурном заклону, ЦДЦ предлаже да чучнете у ‘положај попут лопте са забаченом главом и рукама преко ушију’. Ако тијело држите ниско, мања је вјероватност да ће вас погодити муња, објашњавају. Међутим, стручњаци кажу да ова препорука понекад може довести до опасне забуне.

‘Што си ниже, то си сигурнији’, уобичајена је сигурносна предоџба тијеком грмљавинских олуја. Иако је ово замишљено да потакне појединце да пронађу склоништа у низинама, постаје опасно када се тумачи као ‘сигурност је лежање на тлу’, објашњава Давсон: ‘С мокрим тлом или подом који служе као водич, смртоносне струје електрицитета изазваног муњом могу путовати водоравно у кругу од 6 метара’.

6. Приближавати се дрвећу

Док вас широки отворени простори могу учинити вјероватнијом метом муње, подручја обрасла дрвећем представљају другу врсту пријетње. ‘Стабла падају или са њих падају гране током олује, што може узроковати велику штету ако падне на некога’, упозорава Платен, ‘Склањање испод дрвећа и ударац је други водећи узрок смрти у грмљавинској олуји’.

Међутим, Давсон напомиње да када нема других опција за заклон, најбоље је да се склоните испод најнижег стабла које можете наћи јер постоји најмања вјероватност да ће га гром погодити. ‘Избјегавајте стајати на коријењу, које може проводити електрицитет, и умјесто тога стојте на земљи или камену. Носите ципеле и чучните ниско. То вас своди на мању мету’, каже.

7. Приближавати се телефонским ступовима или далеководима

Слично дрвећу, телефонски ступови и електрични водови двије су уобичајене високе тачке које могу привући муње. ‘Не желите бити близу кад се то догоди!’ каже Платен, ‘Срушени далеководи могу створити опасно подручје око себе, стога је најбоље да се држите подаље’.

8. Заборавити унијети ствари у кућу

Прије него почне грмљавинска олуја, важно је осигурати све предмете у свом дворишту, као што су сунцобрани на тераси или канте за рециклирање. ‘Олуја с грмљавином често долази с јаким вјетровима, а отворени предмети могу бити отпухани’, објашњава Платтен, ‘Ово може оштетити ваше ствари или имовину, узроковати смеће (у случају канти за рециклирање и канти за смеће које су биле пуне) или чак ударити пјешаке или аутомобиле у пролазу’.

9. Пустити кућне љубимце с узице

Ако неочекивано крене олуја док сте вани са својим псом, важно је да га држите на узици и да се упутите равно унутра. ‘Кућне љубимце може преплашити гласна грмљавина и могу дјеловати неочекивано’, каже Платтен, ‘Чак и добро истрениране животиње треба држати на узици када су вани како би се спријечило да побјегну у заклон’, преноси Н1инфо.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана