Ове животиње могу да живе вjечно

Агенције
Ове животиње могу да живе вjечно

Неке животиње могу да живе вjечно у случају да не налете на предатора или да се не зеразе неком болешћу. Ове четири врсте без по муке могу да остваре оно што већина људи жели.

 

1.Медуза која стари уназад

Једна врста медуза, позната као Turritopsis doohmii или као бесмртна медуза, нашла је начин да превари смрт тако што је обрнула процес старења, пише Национална географија. Ако се ова медуза повреди или разболи, враћа се у фазу полипа на три дана, подмлађује своје ћелије и поново расте и развија се.

2) Јастог

Међу научницима се води дебата о томе да ли су јастози бесмртни, јер је најчешћи узрок њихове смрти болест, а не старост и јер се, за разлику од других животиња, јастози размножавају и расту све до смрти. Процjењује се да је један јастог ухваћен на обалама Њуфаундленда  био стар 140 година, али већина мужјака доживи само 30 година, док женке живе у просjеку 54 године.

3) Корњаче

Познато је да корњаче могу да живе неколико вијекова, а једно истраживање је открило да се њихови органи не кваре током година. “Њујорк Тајмс” извјештава би да корњаче могле да живе вјечно ако би успјеле да избјегну предаторе и болести.

4) Пљоснати црви

Ова љигава створења позната су по својим способностима регенерације - црв пресјечен на пола даје два црва. Неограничена регенерација односи се и на старење и оштећивање ткива, што црвима дозвољава да безброј пута преваре смрт, тврди једна студија са Универзитета у Нотингему.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана