Овај Марс и ви можете да посјетите

Танјуг
Овај Марс и ви можете да посјетите

Ако хоћете да посетите Марс, не треба вам ракета: британски научници изградили су "Марсово двориште" поред Лондона и све то је коштало око 830.000 долара, пише CNN.

Двориштанце "као на Марсу" садржи око 300 тона пjеска и то у истој боји као аутентични пjесак са Марса, који су регистровали Насини ровери. Чак је и ниво светлости у објекту прилагођен да би опонашао освjетљење на Црвеној планети.

Ипак, двориште није направљено за игру: Ербасови стручњаци су направили реплику окружења на Марсу да би Европска свемирска агенција (ESA) могла да тестира будуће ровере, за које се надају да ће моћи аутономно да се крећу по тлу Марса.

ESA планира слање две мисије на Марс, а циљ је да наставе утврђивање да ли би живот на тој планети икад могао да буде могућ.

Научници желе да постигну да ровер сам израчунава безбjедну путању по Марсу, а надају се да ће им "Марсово двориште" помоћи да то остваре.

"Потребно је 20 минута да би сигнал са Земље стигао на Марс. То је преспоро за добру контролу са Земље", каже за CNN Џастин Бирн. Ако дjелује аутономно, ровер ће, каже он, моћи сам да се извуче из невоље.

"Идемо на Марс да тржимо знакове живота - и ово је важан корак ка том циљу", додаје. Повратак европске агенције на Марс дешава се више од деценије послије посљедњег покушаја да тамо слети.

Орбитер ESA "Марс експрес" још је у орбити Црвене планете и већ 10 година одатле шаље податке. Али, лендер "Бигл 2" који је требало да тржи доказе живота на Марсу, изгубио се на Божић 2003, пошто није успио да успостави контакт са орбитером.

 

Истраживање Марса је тежак изазов. Многе мисије на Марс нису успјеле, међу бројним покушајима слетања на Црвену планету.

Тренутно је на Марсу Насин ровер "Кјуриозити", који је успјешно слетео 2012, док "Опортјунити" шаје податке већ десет година.

Још два свемирска брода су тренутно на путу за Марс - индијски и амерички.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана