Овај гас је 7.000 пута гори по Земљу од CO2

Aгенције
Овај гас је 7.000 пута гори по Земљу од CO2

Канадски истраживачи су идентификовали нови гас који изазива ефекат стаклене баште и који посjедује екстреман потенцијал за убрзавање глобалног загријавања.

Током једног вијека, један молекул PFTBA има утицај на климу као 7.100 молекула угљен-диоксида, изјавила је Андгела Хонг, вођа студије која је идентификовала perfluorotributylamin.

"Тврдимо да PFTBA има највећу радијативну ефектност у поређењу са било којим другим молекулом који је детектован у атмосфери до сада", изјавила је Хонгова.

Електрични уређаји попут транзистора и кондензатора, користили су PFTBA од почетка прошлог вијека, пише Гуардиан, иако је његов утицај на климу тек сада утврђен.

И попут сличних индустријских хемикалија, perfluorotributylamin.није регулисан никаквим климатским законом.

Истраживачи су открили да, када се упореди са угљен-диоскидом, постоји јако мало perfluorotributylamin. у атмосфери – 0.18 дијелова на трилион око Торонта, гдје је студија спроведена, у поређењу са 400 дијелова на милион CO2.

И док океани и дрвеће упијају угљеник, истраживачи тврде да нико не зна како атмосфера може да се ослободи нове хемикалије која може да се задржи и до 500 година.

"Морамо да се постарамо да удио perfluorotributylaminа не порасте и постане један од главних узрока даљег глобалног загревања", тврде истраживачи.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана