Ова машина би требало да види почетак космоса

Independent
Ова машина би требало да види почетак космоса

Свемирски телескоп Џејмс Веб требало би да буде лансиран 2018. године да бисмо кроз њега погледали још дубље у космос него што је то до сада могао телескоп Хабл.

За многе од нас Хабл је синоним за свемир. Лансиран је 1990. године и тренутно орбитира око Земље на удаљености од 570 километара, а слике удаљених галаксија које је забиљежио дале су људима увид у свијет који постоји ван наше планете.

Међутим, Хабл сада добија замјену – у питању је пројекат вриједан 8 милијарди долара са примарним огледалом (главна компонента која дозвољава телескопу да „гледа") које је седам пута веће од оног које се налази у Хаблу. Оно ће новом телескопу дозволити да још дубље завири у свемир, гледајући у прошлост не бисмо ли добили увид у формирање неких од првих галаксија.

Планирање свемирског телескопа Џејмс Веб започето је 1996. године, а његово лансирање се очекује током 2018. године, а инжењери су управо завршили и испоручили 18 хексагоналних огледала која ће бити спојена како би се завршило примарно огледало на телескопу.

Поред огледала, телескоп ће посједовати и бројне инфрацрвене инструменте, који ће му омогућити да дође до нових открића у вези са природом свемира.

Веб телескоп ће такође бити знатно удаљенији од Земље него што је то Хабл, 1.5 милиона километара, и посједоваће посебну заштиту од Сунца, која ће рефлектовати врелину, као и инфрацрвене зраке.

Ово ће омогућити да инструменти на телескопу буду мирни како би добили шансу да завире знатно даље у космос него што је то раније било могуће.

Научници се надају да ће бити у прилици да виде неке од првих звијезда формираних у свемиру гледајући у прошлост и до 100 милиона година послије Великог праска.

До тренутка када то свијетло стигне до Веба, оно ће пропутовати 13,5 милијарди година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана