Отворила се велика пукотина на Сунцу

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН- Велики соларни понор, дубок најмање 20.000 километара и дуг 200.000 километара, отворио се на Сунцу, а огромна пукотина ослободила је снажне магнетне соларне вјетрове.

Ерупцију након настанка пукотине на Сунцу забиљежили су телескопи на Земљи који посматрају инфрацрвени спектар, као и сателити у екстремном ултраљубичастом електромагнетском спектру, пише "Спејс ведер".

Претходно су забиљежене и двије велике соларне бакље.

Британска метеоролошка служба потврдила је двије ерупције из соларне пукотине на централно-јужном дијелу Сунца, које су усмјерене у свемир. Прва је забиљежена 3. априла око 17.00 часова по средњеевропском времену, а друга 4. априла око 23.00 часа.

"Короналне експлозије, избацивање плазме из горње Сунчеве атмосфере, такође су забиљежене током тих ерупција", саопштено је из британске метеоролошке службе.

Када стигну до Земље, короналне експлозије изазивају геомагнетске олује, које могу да оштете сателитске везе и да угрозе електронику у орбити. Често су праћене аурорама, односно поларном свјетлошћу.

Упркос интензивним соларним вјетровима усљед отварања пукотине на Сунцу, Сунчева активност је релативно слаба.

Како наводе из британске метеоролошке службе, Сунце је тек почело да се буди из продуженог соларног минимума.

Соларни минимум је период ниске Сунчеве активности током једанаестогодишњих соларних циклуса, током којих је активност Сунчевих пега и бакљи смањена.

Научници вјерују да ће се та активност ускоро повећати и да ће зенит достићи 2025. године, преноси "Спутњик".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана