Отркивено благо из бронзаног доба направљено од ванземаљског метала!

GS
Foto: LiveScience

За производњу предмета из Вилене коришћено гвожђе са метеорита који је пао на Земљу прије милион година.

Благо из бронзаног доба откривено у Шпанији прије више од 60 година садржи метал који није са Земље, показале су нове анализе. Благо из Вилене, како је названо ових 59 боца, посуда и комада накита, дијелом је направљено од метеоритског гвожђа.

Археолози су ове предмете пронашли 1963. у јами у провинцији Аликанте. У вријеме открића, описано је да су предмети израђени од „тамног метала, свјетлуцав је у неким дијеловима, а покривен је оксидом који је углавном напукао“.

Ново истраживање открило је да је гвожђе коришћено у два предмета поријеклом од метеорита који је пао на Земљу прије милион година, наводи се у студији објављеној у журналу Трабајос де Преисториа.

Златне декорације и наруквица

За ту студију, истраживачи су тестирали два гвоздена предмета – наруквицу у облику латиничног слова Ц и шупљу сферу са златним декорацијама, која је можда својевремено била украс мача. Оба су направљена између 1400. и 1200. године прије нове ере.

- Веза између злата и гвожђа је важна, оба елемента имају велику симболичну и друштвену вредност. У овом случају, предмети су вјероватно скривено благо које је припадало цијелој заједници, а не само једног особи. Није било краљевства на Иберијском полуострву у овом историјском периоду – рекао је за LiveScience Игњасио Монтеро Руиз, истраживач шпанског Историјског института.

Коришћењем масене спектрометрије, технике која анализира молекуле на основу масе и набоја, открили су трагове легуре гвожђа и никла упоредивих са метеоритским гвожђем, наводи се у студији. Имајући у виду да је састав предмета веома сличан, додао је Монтеро Руиз, „оба објекта су можда направљена од материјала са истог метеорита“.

- Технологија гвожђа је потпуно другачија од металургије обраде засноване на бакру и племенитим металима попут злата и сребра. Зато су људи који су почели да раде са метеоритским гвожђем и касније са оним са земље, морали су да развијају нову технологију. Фасцинантно је вид‌јети иновације које су дошле са новим технологијама. Експерименти и радозналост били су део ових некадашњих друштава – рекао је он.

Научници још не знају ко је направио ове предмете и где су тачно направљени, али знају да је ријеч о најстаријим до сада пронађеним предметима од метеоритског гвожђа на Иберијском полуострву. Они дају и нови увид у металургију бронзаног доба.

Тутанкамонов бодеж и стријеле из Швајцарске

Једини до сада познати предмети од метеоритског гвожђа из провог миленијума пре нове ере су врхови стрела откривени у Швајцарској, о којима је Телеграф Наука већ писао, као и неколико предмета из Пољске.

- Једна опција је да су предмети из источног Средоземља, где су постојали слични предмети, попут бодежа и још неких артефаката из Тутанкамонове гробнице. Немамо доказе који би могли да укажу на то да је производња локална, јер сви остали примјери метеоритског гвожђа у Европи су настали касније – рекао је Монтеро Руиз, преноси ТелеграфНаука, а пише LiveScience.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана