Откуд скелети змија у гробовима људи у некрополи у близини Књажевца?

национална географија
Foto: принтскрин

Прије мање од 30 година археолози су, током археолошких ископавања некрополе Равна-Слог у близини Књажевца, наишли на скелете змија у гробовима људи.

У тренутку када су откривени, пажња змијским скелетима није превише придавана, јер се мислило да се ту ради о природној појави. Међутим, нове анализе су показале да је положај змија у гробовима био намјеран и да је ријеч о неком погребном ритуалу. Скелети змија су иначе ријетки у археолошким контекстима, а још ријеђи у гробовима.

Једна од најбоље истражених некропола налази се у источној Србији, недалеко од Књажевца. Ријеч је о локалитету Равна–Слог, 300 м југозападно од античког утврђења Тимацум Минус.

На овој некрополи је забиљежена занимљива појава-похрањивање змија са људима. У седам римских и средњовековних гробова откривени су животињски остаци змија заједно са људским остацима.

Скелети змија у гробовима су били занемарени

Откривени скелети змија су забиљежени између 1994. и 1996. године, али им тада није придавана пажња. Истраживачи су мислили да су змије гробове користиле као своја станишта. Можда је било откривено и више скелета змија, али су одбачени.

Новије анализе показале су да ипак, положај змијских скелета у гробовима указује да је ријеч о неком погребном ритуалу. Наравно, није ни искључено да је појава змија у гробовима случајна. Али положај у коме су змије пронађене говори да су неке биле намерно стављене у гробове.

Иако су скелети змија били занемарни, од археолошке документације су одрађени само цртежи, без фотографија. У сваком случају, овај феномен, сахране змије и човека је важан за проучаванње односа човека и животиње у археологији – истиче у свом раду др Милосављевић.

Археолошки локалитет Равна-Слог

Археолошки локалитет Равна-Слог налази се у близини римског каструма Тимацум Минус који је касније постао рановизантијско утврђење. Ископавања на овом локалитету током 1990-их открила су 72 касноримска гроба од 4. до 5. вијека. На некрополи су откривена и 65 средњовијековна гроба, од 9. до 11. века.

Скетни остаци змија пронађени су у 4 женска средњовијековна и један дечији гроб. Као и у два гроба, за које се претпоставља да су из римског периода.

Сахрана змија и људи

На основу очуване археолошке документације примјећено је да положај змија указује да је њихово постављање у гробове људи било намјерно.

Код три средњовијековне жене змије су биле омотане око струка, као "појас". Код дечијих гробова из римског и средњег вијека, змија је била у испруженом положају, са лијеве или десне стране покојника. Код једне жене (гроб бр. 4) из римског периода, змија је била обмотана око руке у висини лакта, попут наруквице. Ова наруквица подсјећа на оне са отвореним крајевима у облику змије, које су биле омиљене међу женама из бронзаног доба Балкана. Ова "традиција" се наставља код жена из римског периода.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана