Откривено зашто је људима потребан сан

Independent
Откривено зашто је људима потребан сан

Мозак користи сан како би се ослободио токсина који су се сакупили током дана, показала је нова студија.

Мозак користи вријеме које проводимо спавајући како би уклонио сав отпад који се накупио док смо били будни, попут система за „отклањање ђубрета", тврде амерички научници.

Тим са Медицинског центра универзитета Рочестер за неуромедицину вјерује да је овај систем за „уклањање ђубрета" један од кључних разлога за постојање људског сна.

Студија објављена у журналу „Science" открива да овај јединствени систем за уклањање такође елиминише и токсине који су заслужни за Алцхајмерову болест и друге неуролошке поремећаје.

Научници су проучавали слике мозга мишева, посматрајући систем у мозгу који је био задужен за уклањање „отпада" док спавамо и који је познат као "глимфатички систем".

Овај систем је био десет пута активнији док су мишеви спавали у поређењу са периодом када су били будни.

Истраживачи су открили да када су мишеви спавали, њихове ћелије су се знатно смањиле у величини, што је омогућило ефективније извлачење токсина.

Како би се избацили токсини из мозга, целебрална кичмена течност се упумпава у ткиво мозга, одакле стиже до крвног система, прије него што наше свој пут до јетре.

Међутим, упумпавање ове течности захтијева пуно енергије, а истраживачи спекулишу да ови процеси чишћења нису компатибилни са функцијама које мозак мора да обавља када смо будни и када активно процесуира информације.

Др Маикен Недергард, вођа експеримента објашњава: „Мозак на располагању има ограничену количину енергије и изгледа као да мора да бира између два функционална стања – будног и свијесног или успаваног током ког се обавља чишћење. То је попут журке, или можете да забављате људе или да чистите за њима, али те двије ствари не можете да обављате у исто вријеме".

Ново откриће има значајне импликације на методе лијечења болести „прљавог мозга" као што је Алцхајмер.

„Прецизним разумијевањем начина на који овај систем функционише можемо да покушамо да га учинимо ефикаснијим", тврди Маикенова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана