Откривено зашто је Ајнштајн био геније

Aгенције
Откривено зашто је Ајнштајн био геније

Физичар Алберт Ајнштајн био је доказ моћи људског ума, а научници сматрају да су коначно открили зашто.

Амерички истраживачи у новој студији указују да је Ајнштајнова генијалност повезана са јединственим обликом његовог мозга.

"Иако су величина и асиметрични облик Ајнштајновог мозга нормални, префронтални, соматосензорни и примарни моторни кортекс, те паријетални и потиљачни режњеви су необични", навео је у журналу "Мозак" Дин Фолк, професор антропологије Универзитета Флорида.
"То је обезбједило неуролошке темеље за неке од његових визуоспацијалних и математичких способности", додао је он.

Уз помоћ 14 недавно откривених фотографија Ајнштајновог мозга, које су биле изгубљене деценијама, Фолкс и његов тим успио је да опише читав церебрални кортекс овог научника.

Ајнштајнов мозак је, уз одобрење његове породице, уклоњен и фотографисан недуго након смрти научника 1955. Орган је чак подјељен на 240 различитих дјелова ради хистолошког прегледа. Мозак је послат на Универзитетски медицински центар у Принсетону, Њу Џерси.

У студији "Церебрални кортекс Алберта Ајнштајна: Опис и прелиминарна анализа необјављених фотографија", говори се и о "мапи" научниковог мозга коју је 1955. начинио др Томас Харви. Већина ових фотографија, блокова и анализа су изгубљени, а материјал који је користио Фолков тим налази се у Националном музеју здравља и медицине.

Истраживачи су упоредили Ајнштајнов мозак са 85 других мозгова. Они су закључили да је мозак њемачког научника има необичан префронатлни кортекс који је вјероватно допринео његовим когнитивним способностима.

"Надамо се да ће наш рад бити користан истраживачима који би били заинтересовани да упореде Ајнштајнов са добро очуваним мозговима других надарених појединаца", наводи се у Фолковој студији.

Синоним за генија

Алберт Ајнштајн рођен је у Њемачкој 14. марта 1879, а умро је 18. априла 1955. Био је теоријски физичар и један од највећих умова у људској историји. Отац је теорије релативности и допринео је напретку квантне теорије и статистичке механике. Најпознатији је по еквиваленцији масе и енергије (Е=mc2). Добио је Нобелову награду за физику 1921, за објашњење фотоелектирчног ефекта. Данас је практично постао синоним за генија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана