Откривено морско чудовиште старо 480 милиона година

Танјуг
Откривено морско чудовиште старо 480 милиона година

Истраживачи америчког Универзитета Јејл и британског Универзитета Оксфорд открили су морско чудовиште налик џиновској лигњи, које је крстарило океанима прије 480 милиона година.

Овај зглавкар застрашујућег изгледа, назван Aegirocassis бенмоулае, по мароканском ловцу на фосиле Мохамеду Бен Мули, хранио се попут данашњих китова, истиче се у студији објављеној у часопису Nature.

"То је била највеће створење које је живjело у то доба", навела је зоолог Алисон Дејли са Универзитета Оксфорд.

Морска неман је на глави имала мрежу од трња којом је филтрирала храну, те је највjероватније била најстарија позната представница водених џинова који су се хранили филтрирањем морске воде.

Aegirocassis benmoulae припада изумрлој породици anomalocarididae, морских животиња које су се појавиле прије 520 милиона година.

Научници, међутим, наводе да су досад откривене anomalocarididae биле предатори на самом врху ланца исхране, ближе данашњим ајкулама.

Ова нова врста више личи на наше китове који, такође, филтрирају воду кроз морске чешљеве или четке које се налазе умјесто зуба и служе им за прикупљање планктона, с том разликом што су китови из породице сисара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана