Откривено до сад непознато стање материје

Live Science
Откривено до сад непознато стање материје

Нови тип честице појавио се независно у два одвојена акцелератора честица, кажу физичари.

Честица сачињена од четири кварка (састојка протона и неутрона) представља стање материје које до сад није било познато.

Знаци постојања честице уочени су у току Belle експеримента у Јапану и Пекиншког спектрометарског експеримента (BESIII) у Кини.

Научници још не могу тврдити сасигурношћу од чега је сачињена та честица, нити да ли је заиста ријеч о само једној честици – могуће је и да је ријеч о двије честице, од којих је свака сачињена од по једног пара кваркова.

У сваком случају, такву материју научници први пут виде, а откиће даје наду да ће се разјаснити права природа кваркова.

"Ово ће нам помоћи да схватимо како се материја ‘саставља’", сматра физичар Лео Пилонен из Virginia Tech и представник Bell тима за односе с јавношћу.

Егзотична материја

И Belle и BESIII сударали су електроне са позитронима како би створили моћне експлозије у којима се трансформише кинетичка енергија брзих честица у нове облике материје.

Међу разним производима тих судара је и егзотична честица X(4260), откривена 2005.

"То је врло занимљива честица – откривена је, али је никад нисмо предвидjели", каже Фред Херис, физичар Универзитета на Хавајима и представник BESIII за односе с јавношћу.

"То је ‘црна овца’ међу елементарним честицама".

Проучавањем распада X(4260) истраживачи су приметили да се честице понекад дезинтегришу у још мистериозније – чудесне кваркове, античудесне кваркове и још два кварка – можда горе антикварк и анти доле квакр.

Кваркови долазе у шест карактеристичних "својстава" – горе, доле, чудно, чаробно, дно и врх – и свака од тих карактеристика има свој анти-пандан.

Протони унутар атома сачињени су од два горе кварка и једног доле кварка, док неутрони имају два доле и један горе кварк.

Још није пронађена ни једна честица са четири кварка.

Научници покушавају да открију начине на који се комбинују кваркови различитих карактеристика у изградњи материје.

Ту област проучава квантна хромодинамика (QCD) која је још у повоју.

"QCD је унијела револуцију у наше разумјевање материје, чак је добила и Нобелову награду, али људи не могу још да обављају било какве прорачуне, јер је изузетно сложена", каже Пиилонен.

Није случајност

Нова честица названа је Z_c(3900). Физичари не могу бити сигурни шта је она и од чега је састављена, али су сасвим сигурни да постоји.

Belle експеримент пронашао је 160 честица, а BESIII 300.

Оба открића могу бити статистички значајна и мало је вjероватно да је ријеч о случајности. Објављена су у јунском издању журнала Physical Review Letters.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана