Откривено 59 нових егзопланета "у близини" Сунчевог система

GS
Foto: Exoplanet

Модерним телескопом Карменас, научници у шпанској Алмерији открили су 59 егзопланета, од којих би четири могле да буду "насељиве као Земља".

Егзопланете су небеска тијела које круже око звијезда, а налазе се ван Сунчевог система.

Научници су телескопом посматрали најближу соларну галактичку околину у потрази за "могуц́им станарима".

Главни аутор студије Ињаси Рибас рекао је да је његов тим, након посматрања 362 оближње звијезде, тзв.црвене патуљке, открио најтачнији број планета које их прате и које су сличне Земљи.

"Да је наша галаксија град, тражили смо само у нашој стамбеној згради, нисмо чак ни изашли да истражимо комшилук", рекао је Рибас.

Како је навео, две од потенцијално насељивих планета,  налазе се у звјезданом систему Тигарден, 12,5 свјетлосних година од Земље, док друге двије круже око звезде ГЈ 1002, удаљене мање од 16 свјетлосних година.

"Ове четири планете - оне из Тигардена и оне из ГЈ 1002 спадају у свјетове са највец́им индексом сличности са Земљом", казао је он.

Осим наведених егзопланета, тим је прикупио и хиљаде висококвалитетних запажања које други специјалисти у овој области могу да користе за своја истраживања.

"То је нека врста ковчега са благом. Имамо 20.000 високо прецизних мјерења направљених са Карменесом које стављамо на располагање светској научној заједници", нагласио је Рибас.

У истраживању је учествовало више од 200 специјалиста из 11 шпанских и њемачких институција, као што су Центар за астробиологију, Институт за астрофизику Андалузије, Институт за астрофизику Канарских острва и Универзитет Комплутенсе из Мадрида, као и Шпанско-њемачки астрономски центар Макс Планк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана