Откривени први „трагови живота после смрти?

Telegraph
Откривени први „трагови живота после смрти?

Научници са Универзитета Саутхемптон пронашли су доказе да се људска свијест може наставити најмање неколико минута након клиничке смрти – у питању је нешто што се до сада сматрало немогућим, пише "Telegraph".

Смрт је депресивно неизбјежна, али научници сада вјерују да су пронашли трачак свјетла на крају тунела.

Највећа медицинска студија икада спроведена у вези са искуствима блиске смрти и вантјелесних искустава открила је да се људска свијест може наставити иако је мозак у потпуности угашен.

У питању је контроверзна тема која је до сада третирана са општим скептицизмом.

Међутим, научници са Универзитета Соутхемптон провели су 4 године испитујући више од 2.000 особа које су имале срчани застој у 15 болница у Уједињеном Краљевству, САД и Аустрији.

Они су открили да је скоро 40 одсто људи који су имали срчани застој описало неку врсту „свијести" у времену током ког су били клинички мртви, прије него што су њихова срца поново враћена у живот.

Један човјек се присјећа како је у цијелости напустио своје тијело и гледао како га доктори враћају у живот.

Упркос томе што је био без свијести и „мртав" три минута, педесетседмогодишњи радник из Саутхемптона сјећа се свих поступака љекара крајње детаљно и чак је описао и звук машина.

„Знамо да мозак не може да функционише када срце престане са радом. Међутим, у овом случају, свијест је наставила са постојањем у трајању од три минута, иако сво то вријеме срце није куцало, иако се након престанка рад срца мозак гаси у року од 20 до 30 секунди", изјавио је др сам Парниа, вођа студије.

„Човјек је описао све шта се дешавало у простоји, али оно што је још важније, чуо је два пиштања мапине која прави звук у интервалима од 3 минута. Тако смо могли да знамо колико је његово вантјелесно искуство трајало. Све што је рекао има кредибилитет и све се заиста десило док је он био клинички мртав", додао је Парниа.

Од укупно 2.060 пацијената у студији, 330 је преживјело а 140 њих је изјавило да је осјетило неки вид свијести док су били оживљавани.

Иако многи пацијенти нису могли да се сјети специфичних детаља, одређене теме су се стално појављивале. Један од пет пацијената изјавио је да је имао необичан осјећај мира док је скоро трећина изјавила да је проток времена био или убрзан или успорен.

Неки од пацијената тврде да су видјели јарко свијетло или сјај сунца. Други су пријавили осјећај страха или дављења, 13 одсто рекло је да су осјетили како су одвојени од тијела, док је исти проценат осјетио да су им појачана чула.

Доктор Парниа вјерује да су сличне ствари осјетили и бројни други пацијенти који су били на ивици смрти, али су их лијекови или седативи коришћени том приликом спречили да то искуство запамте.

„Процјењујемо да су милиони људи имали прилично изражена искуства у ситуацијама блиским смрти, али су научни докази двосмислени у најбољем случају Многи људи мисле да су у питању халуцинације или илузије, али оне су повезане са стварним догађајима", тврди Парниа.

Др Дејвид Вајлд, истраживач психолог са Нотингем Трент универзитета се нада да ће ово истраживање подстаћи нове студије које ће се бавити овом контроверзном темом.

„Многа истраживања су ретроспективна и иду 10 до 20 година у прошлост, али овдје су истраживачи тражили примјере и користили заиста велики узорак, тако да то њиховом раду даје додатну валидност. Постоје заиста добри докази да се ова искуства заиста дешавају након медицинске смрти. И даље не знамо шта се дешава након смрти и надамо се да ће нам ова студија помоћи да дођемо до нових научних сазнања", тврди он.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана