Откривени нови детаљи на Колумбовој мапи

Агенције
Откривени нови детаљи на Колумбовој мапи

Њемачки картограф Хенрикус Мартелус израдио је 1491. године карте које је Кристифор Колумбо највјероватније користио на свом путовању по Атлантском океану 1492. године.

Захваљујући техници мултуспектралног снимка, научници са Јејл универзитета пронашли су на карти многе изблиједјеле и непознате детаље, укључујући имена стотину локација и више од 60 писаних пасуса.

Овом врстом снимања могуће је забиљежити свјетлост чија је фреквенција изван видљивог дијела спектра, као што је нпр. инфрацрвени дио спектра. То омогућава добијање додатних информација, које људско око, са својим рецепторима за црвену, зелену и плаву боју, не може да региструје.

Сваки од сензора снима једну дигиталну слику у малом опсегу таласних дужина видљивог дијела електромагнетског спектра.

Снимци су затим комбиновани дигиталним путем и обрађени на начин који оку омогућава да види све детаље који раније нису били доступни.

Карта приказује Земљину површину од Атлантика на западу до Јапана на истоку, а цио приказ окружен је бројним описима различитих регија и цивилизација на латинском језику.

Оно што је нарочито занимљиво је што је Колумбо, када је стигао на Бахаме, мислио да је у питању Јапан, а Сахару је описао као "област номада у којој нема градова, али у којој становништво живи у шумама и пећинама".

Мартелусови описи претежно су инспирисани рукописима Марка Пола из 13. вијека, док су остали пасуси преузети од Клаудија Птоломеја, старогрчког математичара и и писца, рођеног око 90. године нове ере.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана