Откривен најранији доказ о ампутацији

Srna
Foto: BBC

У једној пећини у Индонезији откривени су скелетни остаци човјека коме је ампутирана нога, стари око 31.000 година, што је до сада најранији доказ о овој интервенцији, јавља ББЦ.

Овим открићем научници су утврдили да је ампутација била позната 24.000 година раније него што се мислило. Утврђено је и да је након процедуре о пацијенту вођена брига у заједници годинама до смрти и да су вјероватно сви чланови заједнице у томе учествовали.

Доктор Меландри Влок, који је анализирао остатке, рекао је да је сасвим јасно да је извршена ампутација.

Након форензичке анализе, чији су резултати објављени у часопису "Природа", установљено је да је операција изведена док је та особа била дијете и сигурно је била болна. Раст и зацјељивање костију указује да се особа опоравила и да је живјела још око шест до девет година и вјероватно је умрла крајем тинејџерског узраста или у раним двадесетим.

Гроб је пронађен у пећини Лианг Тебо у Источном Калимантану на острву Борнео.

Научници сматрају да ова операција показује да је брига о другим људима урођена човјеку и да се преци човјека не смију потцијенити.

Истраживачи су задивљени тиме да је ампутација, која захтијева обимно знање анатомије човјека, познавање хируршке хигијене, као и важне техничке вјештине, изведена прије 31.000 година и да је била успјешна.

Научници покушавају да утврде који хируршки алат је тада кориштен за овако сложену операцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана