Откривене “звијезде-вампири” VIDEO

Агенције
Откривене “звијезде-вампири” VIDEO

Међународни тим астронома открио је необичан феномен, назван “вампирске звијезде”, код којег мања звијезда исисава материју са површине веће, сусједне звијезде. Они су установили да је изненађујући број масивних звијезда у Млијечном путу дио бинарног система са блиском орбитом, али да већина тих бинарних парова имају бурне односе – или једна исисава гас своје пратиље, или се двије звијезде насилно спајају да оформе појединачну.

 

Астрономи су посматрали звијезде типа О, које имају веома високу температуру, масу и сјај. Оне имају кратке животе и играју кључну улогу у еволуцији галаксија. Научници су открили да више од 70 одсто ових масивних звијезда има блиског компањона, са којим заједно чини бинарни систем, у којем двије звијезде орбитирају једна око друге.

- Ове звијезде су праве звијери. Имају 15 или више пута већу масу од нашег Сунца и могу да буду до милион пута сјајније. Оне су толико вреле да имају плаво-белу свијетлост и температуру на површини од преко 30.000 степени Целзијусових – изјавио је Хју Сана, вођа студије са Универзитета у Амстердаму, Холандија.

Астрономи су проучили узорак од 71 појединачне звијезде типа О, као и оне у паровима (бинарне), у шест околних јата младих звијезда у нашем Млијечном путу. Детаљном анализом њихове свијетлости научници су открили да чак 75 одсто од свих звијезда типа 0 постоји унутар бинарних система, што је много више него што се претходно мислило.

Спајања звијезда, за које се предвиђа да ће бити судбина око 20 до 30 одсто звијезда типа О, су насилни догађаји. Чак и релативно њежни сценарио “вампирских звијезда”, на које одлази даљих 40 до 50 одсто случајева, има дубоке посљедице на еволуцију тих звијезда.

Астрономи су до сада сматрали да су масивне бинарне звијезде са блиском орбитом изузетак, нешто што је потребно да би се објаснили феномени попут дуплих пулсара и бинарних црних рупа. Међутим, ново истраживање показује да ове масивне, дупле звијезде не само што су уобичајене, већ су њихови животи суштински другачији од живота појединачних.

У случају “звијезда-вампира”, она мања, са мањом масом, подмлађује се док исисава свјежи водоник из своје веће пратиље. Њена маса ће се тиме повећати и она ће надживјети своју “комшиницу”, а живјеће много дуже него појединачне звијезде исте масе.

Звијезда-жртва исисавањем губи свој омотач прије него што уопште има шансу да постане црвени џин. Умјесто тога, излаже се њено врело, плаво језгро, а самим тим дјелује да је стеларна популација удаљених галаксија много млађа него што стварно јесте – и подмлађене “вампирске звијезде” и њихове ишчезавајуће жртве постају врелије, а њихова боја интензивније плава, опонашајући изглед млађих звијезда.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана