Откривене многе тајне црне смрти

Daily Mail
Откривене многе тајне црне смрти

Дуго се мислило да је "црна смрт", куга која је убила огроман број становника Европе током 14. вијека, била преношена бувама са пацова.

Међутим, 25 недавно откривених скелета из Лондона, за које се сматра да су жртве куге, дају сасвим нови поглед на ову опаку епидемију.

ДНК остаци поређени су са узорцима прикупљеним са тијела жртава ове болести на Мадагаскару 2012. и научници су открили да су готово идентични, што значи да се куга из 14. вијека можда преносила и ваздухом.

Они вјерују да је таква болест могла да се преноси том брзином само ако се ширила и капљично, кашљем и кијањем, до плућа већ ослабљених и неухрањених жртава.

Др Тим Брукс са Одјељења за јавно здравље Енглеске у Портон Дауну, гдје је спровођено истраживање, рекао је за Гардијан: "Објашњење по ком се куга преносила бувама са пацова, једноставно није довољно добро. Није могуће да се на тај начин преносила том брзином".

Скелети 13 мушкараца, три жене и двоје дјеце, као и седам неидентификованих остатака пронађено је у Ферингдону током радова на жељезници.

Стручњаци кажу да је откриће веома важно и да можда постоји још тијела у масовним гробницама у овом подручју и ван граница града.

Дон Вокер из Лондонског музеја успио је да на основу костију утврди како је живио један од мушкараца чији су остаци пронађени.

У Лондон се доселио из неког другог дијела Енглеске, имао бројне проблеме са зубима у дјетињству, био је физички радник и умро у раном одраслом добу од бубонске куге која је харала Европом у 14. вијеку.

Датирање уз помоћ угљеника и анализа остатака грнчарије из тог доба помогла је у одређивању периода када су ови остаци покопани.

Проучавање изотопа кисеоника и стронцијума у костима открило је детаље о њиховој исхрани и здрављу.

Осим тога, утврђено је да су скелети сахрањивани у слојевима и то у различитим периодима: оригиналној епидемији "црне смрти" између 1348. и 1350. и каснијим епидемијама 1361. и почетком 15. вијека.

"То значи да је ово мјесто служило за сахрањивање жртава куге више пута", каже Џеј Карвер, водећи археолог.

"Црна смрт" убила је барем 75 милиона људи, укључујући и готово половину становништва Велике Британије, али је у сахрањивању примјетан изузетан друштвени ред, барем у првим фазама епидемије.

Како је куга харала континенталном Еворпом, градски очеви давали су земљу за хитно сахрањивање.

Тијела су умотавана у тканине и редана у уредне редове и пркривана слојем глине.

Касније слагани скелети имали су уочљиве повреде костију, јер је становништво тог времена углавном радило тешке физичке посљедице и то у вријеме потпуног хаоса и безвлашћа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана