Откривена вода која је била изолована три милијарде година

Агенције
Откривена вода која је била изолована три милијарде година

Отава - На дубини од три километара испод површине земље, у Канади су откривене подземне воде, које наводе на закључак да су вишећелијски организми настали и прије него што се до сада претпостављало, преносе агенције.

Британски и канадски научници открили су прастаре водене џепове за које кажу да су “заробљене временске капсуле”, које су чак три милијарде година биле одсјечене од површине земље.

Они тврде да у овој води, за коју сматрају да је једна од најстаријих на Земљи, постоје услови за живот, будући да обилује хемијским супстанцама које подржавају опстанак организама у одсуству сунчеве свјетлости.

Најузбудљивија од свега је, међутим, сличност између стијена у којима је вода била заробљена и оних на Марсу, што побуђује наду да дубоко испод површине Црвене планете такође има воде у којој постоје услови за живот.

Научници Универзитета у Манчестеру, Ланкастеру, Торонту, као и Универзитета Мекмастер, анализирали су воду која је извирала из бушотина у руднику у Онтарију, на дубини од 2.400 километара.

- Подсјећа на заробљене временске капсуле - изјавила је Барбара Шервуд Лолар, геохемичар са Универзитета у Торонту.

-Оне би могле да нам пруже значајне податке о атмосфери прије 2,7 милијарди година, додал је, и о течности која је утицала на формирање драгоцјених руда на којима се заснива рудно богатство Канаде.
Геохемијске реакције са стијенама указују на то да вода садржи растворени водоник и метан, као и племените гасове попут хелијума, неона, аргона и ксенона, који су били заробљени од раног периода настанка Земље.

Ти гасови су могли да обезбиједе енергију микробима који нису били изложени сунчевој свјетлости милијардама година, објашњавају научници.

- Наше откриће је веома значајно за научнике који покушавају да схвате како се микроби развијају у изолацији, као и за наша настојања да разумијемо поријекло живота, опстанак, као и живот у екстремним условима и на другим планетама - каже вођа пројекта Крис Балентајн са Универзитета у Манчестеру.

Примјеном револуционарне технике, развијене на Универзитету у Манчестеру, утврђено је да је течност стара око 2,7 милијарди година, што значи да је упола млађа од саме Земље.

- Колеге из Канаде покушавају да утврде да ли у води има живота - каже др Грег Холанд са Универзитета у Ланкастеру.

Оно у шта смо сигурни, додао је, јесте да смо идентификовали начин на који планете могу да створе и сачувају услове који ће погодовати животу микроба милијардама година.

- Стара вода Канадског штита садржи хемијске супстанце за које знамо да их микроби користе као енергију у одсуству фотосинтезе која се одвија под утицајем сунчеве свјетлости - каже професор Шервуд Лолар.

То потврђује да старе стијене, нагласио је, имају потенцијал да подржавају живот - без обзира да ли се налазе три километара испод површине Земље или испод површине Марса.”

 

 

 

 

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана