Откривена нова “супер Земља” у сазвјежђу Златне рибе

Агенције
Откривена нова “супер Земља” у сазвјежђу Златне рибе

Новооткривена “супер Земља”, Глиз 163ц, главни је претендент међу потенцијано настањивим планетама, објавили су научници.

Глиз 163ц налази се на ивици настањиве зоне око своје звијезде, таман на правој удаљености на којој би могла та постоји течна вода.

Ксавијер Бонфилс, са Универзитета Гренобл, и његов тим астронома проучили су скоро 400 црвених патуљака. Глиз 163ц једна је од двије ванземаљске планете које орбитирају око звијезде Глиз 163, у сазвјежђу Златне рибе, удаљена од Земље око 50 свјетлосних година. Научници сматрају да је и трећи објекат који кружи око Глиза 163 планета, али то још не може да буде потврђено.

Глиз 163ц има седам пута већу масу од Земље, а научници кажу да је у питању или стјеновита планета или релативно мали гасни џин.
- Нисмо сигурни да ли је у питању већински копнена планета. Планете такве масе могу бити копнени или океански свјетови, или сличне Нептуну – истакао је Бонфилс.

Глизу 163ц треба 26 дана да направи круг око своје звијезде, која је значајно слабије свјетлости од нашег Сунца. Друга планета, Глиз 163б, има орбитални период од свега девет дана, док трећа, још непотврђена, кружи на већој удаљености око звијезде.

Бонфилс каже да постоји два одсто шансе да Глиз 163ц прође између своје звијезде и Сунца из перспективе Земље. То би омогућило научницима да посматрају удаљени свијет у транзиту преко своје звијезде.

Абел Мендез из Лабораторије за проучавање настањивости планета (PHL), Универзитета Порторико, каже да је један сценарио да Глиз 163ц има океан и атмосферу 10 пута гушћу од земаљске. Небо је можда ружичасто и прекривено облацима. Процијењено је да је њен полупречник већи од Земљиног између 1,8 и 2,4 пута, зависно да ли је углавном састављена од воде или стијена. Глиз 163ц прима 40 одсто више свјетлости од своје звијезде, што значи да је овај свијет топлији од Земље.

Научници указују да, ако претпоставимо да је ова “супер Земља” топлије атмосфере, температура на површини могла би да износи око 60 степени Целзијуса. То је превише врело за људе, комплексне биљке и животиње, али би неки микроби могли да прођу. Такође је могуће да је ова планета превише врела чак и за њих, истичу научници.

Пети на листи свијетова погодних за живот

У каталогу PHL Глиз 163ц је пети на листи ванземаљских свиjетова потенцијално погодних за живот. Планете се на листи PHL-а рангирају према томе колико је њихова маса, величина и температуре слична Земљи. Од шест планета на листи PHL-а, четири су откривене у прошлој години – Кеплер-22б, Глиз 667Цц, Хд85512б и новооткривена Глиз 163ц.
- Налазимо све више потенцијално настањивих планета. Већина од ових шест су релативно близу, па можемо да очекујемо да ћемо пронаћи још ближе и боље, како се наша технологија за проналазак планета попут Земље побољшава – каже Абел Мендез из PHL-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана