Откривена неман која је појела велику бијелу ајкулу

Gizmodo
Откривена неман која је појела велику бијелу ајкулу

У питању није био Кракен. Није била Годзила, као ни побијешњели кит убица. Мистериозна животиња која је убила и појела 2,7 метара дугу велику бијелу ајкулу је суперграбљивица које се плаше чак и најкрволочније животиње попут велике бијеле ајкуле, пише Gizmodo.

Судећи по научницима који су истраживали овај збуњујући случај, у питању је „колосална велика бијела ајкула".

Оригинални видео-снимак који се бави овом темом дио је документарца „ „The search for the oceans super predator“" који је продуцирао ABC.

Документарац прати научне напоре да попишу све велике бијеле ајкуле у Аустралији као и потрагу за убицом велике бијеле ајкуле која је била обиљежена четири мјесеца раније и са уређајем који је пратио њену локацију, дубину и температуру.

Када су открили ову „црну кутију" на плажи, подаци су збунили научнике. Све је указивало на то да је нешто појело ајкулу. Међутим, шта је тачно могло да усмрти и поједе ову грабљивицу?

Тек касније је додатна истрага миграције већих бијелих ајкула, која је дошла у област у којој је убијена велика бијела, указала на идентитет мистериозног убице.

Научници тврде да се нови подаци поклапају са подацима праћења нестале ајкуле: тјелесна температура ових великих бијелих ајкула је била идентична, а величина ове џиновске бијеле ајкуле – која је дугачка 4,9 метара и тешка преко 2 тоне, омогућавала јој је да изведе исту путању при идентичној брзини забиљежену на уређају за праћење.

Ови закључци имају смисла, пошто једина животиња која би могла да поједе ајкулу јесте друга ајкула, само већа. Што је ајкула већа, она је већи насилник.

Документарац такође показује како мање ајкуле истог тренутка напуштају одређени дио океана када осјете присуство џиновске ајкуле.

Када је у питању већа ајкула која би појела другу, мању ајкулу, документарац нуди неколико теорија. Можда је у питању била територијална борба. Можда чак и напад изазван глађу.

На самом крају, научници долазе до можда најуверљивијег закључка: Велике ајкуле једу мале ајкуле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана