Откривена највећа тајна HIV-а!

Агенције
Откривена највећа тајна HIV-а!

Научници с Универзитета Џорџ Мејсин у САД открили су разлог зашто смртоносни HIV вирус напада одређен тип Т ћелија у људском организму. Револуционарно откриће ће у годинама пред нама промjенити начин лијечења од сиде, тврди професор Вајфенг Вонг и додаје да смо на прагу да једног дана искоренимо ову опаку болест.

- HIV вирус напада само одређену врсту имуноћелија или бијела крва зрнца познатија као Т ћелије. Истраживали смо зашто HIV напада само неке Т ћелије, док друге не дира. Опаки вирус напада Т ћелије које су у својој меморији ускладиштиле разне вирусе, тачније оне ћелије које су се већ бориле против других болести. Дакле, HIV вирус не напада невине Т ћелије које никада раније нису водиле битку против неких других вируса - рекао је Вонг и додао да HIV има способност да само за три-четири дана убије већину имуних Т ћелија.

- То представља велику опасност јер Т ћелије помажу имунолошком систему тијела да се организује у борби против инфекције. Смрт великог броја одбрамбених ћелија с меморијом других вируса води до уништења имуносистема, а касније и до појаве сиде или неких других болести - каже Вонг.  

Научници с Универзитета Џорџ Мејсин покушавају да нађу лек или начин како да код заражених људи угасе нападнуте ћелије, а да притом не оштете невине Т ћелије. Ако буду успјели, каже Вонг, љекари ће моћи да лијече сиду, па да је једног дана чак и искорене с планете помоћу неких вакцина.

 Дојење убија вирус сиде

Мајчино млијеко може уништити HIV и блокирати његову оралну трансмисију, показују експерименти америчких научника са Универзитета Сјеверна Каролина извршених на мишевима. Иако се вјерује да HIV позитивне мајке дојењем могу пренијети HIV деци, нови налази показују да се већина дојених потомака ипак не зарази вирусом.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана