Откривена највећа структура у свемиру

Aгенције
Откривена највећа структура у свемиру

Међународни тим астронома открио је највећу познату структуру у универзуму – групу квазара толико велика да би возилу које путује брзином свјетлости требало четири милијарде година да је пређе.

Квазари су језгра древних галаксија који због јарке свјетлости могу да се виде са великих удаљености на релативно кратак временски период, између 10 и 100 милиона година. Они теже групном повезивању, у структуре познате као Велике групе квазара (LQG), од којих су неке шире од 600 милиона свjетлосних година.  

Међутим, новооткривена структура, названа Огромна LQG, толико је масивна да научници сматрају да ће представљати изазов за фундаментални принцип космологије Алберта Ајнштајна, који каже да, када се посматра са довољно велике скале, универзум изгледа хомогено - исто у свим правцима, за све посматраче, без обзира гдjе се налазе.  

- Тешко је процjенити величину ове LQG структуре, али можемо рећи са сигурношћу да је највећа икад виђена у читавом универзуму – рекао је др Роџер Клоус.

 Огромна LQG, названа је састављена од 73 квазара и протеже се на 1,6 милијарди свjетлосних година у већини праваца, док је на најширој тачки та раздаљина велика четири милијарде свjетлосних година.

Џиновска структура се налази у истом региону неба као и једна од раније познатих група квазара, откривена 1991. године. Она садржи 34 квазара и широка је око милијарду свjетлосних година (црвени крстићи на фотографији) и прави је патуљак насправ Огромне LQG.

Ради поређења, на најширој тачки ова LQG је отприлике 1.600 пута већа од удаљености између наше галаксије Млијечни пут и најближег сусједа Андромеде, која износи 2,5 милиона свјетлосних година. Диск Млијечног пута је широк око 100.000 свјетлосних година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана