Откривен вирус опаснији од AIDS-а?

Daily Mail
Откривен вирус опаснији од AIDS-а?

Стручњаци упозоравају да су два случаја „сексуалног супервируса” забиљежена на Хавајима. Локални медији извјештавају о томе да је нови супервирус отпорна бактерија гонореје.

„Сексуални супервирус” назван H041 првобитно је откривен у Јапану 2011. године након чега се проширио на Хаваје а пријављени су и случајеви у Калифорнији и Норвешкој.

Доктори упозоравају да је у питању бактерија гонореје отпорна на антибиотике која има потенцијал да буде опаснија од AIDS-а.

„У питању може бити вирус много гори од AIDS-а пошто је знатно агресивнији и врло брзо може да зарази велики број људи”, изјавио је доктор Алан Кристиансон за CNBC.

Скоро 30 милиона људи изгубило је живот од болести узрокованих AIDS-ом широм свијета, аил Кристиансон вјерује да ефекат бактерије гонореје може да буде знатно директнији.

„Уколико неко добије овај облик гонореје он може пасти у септички шок и умријети за свега неколико дана”, тврди Кристиансен.

Иако још нису забиљежене смрти од HО41, експерти савjетују да је најбоља превенција избjегвање овог вируса и практиковање сигурног секса.

Уколико се не лијечи, гонореја може довести до бројних упала, неплодности и инфекција крвотока а најчешћа је код особа старости између 15 и 25 година.

Гонореја је постала излечива 40-их година прошлог века када су развијени пеницилин и други антибиотици а од тада је медицина створила бројне нове лијекове како би се стало на пут мутирајућој бактерији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана