Откривен узрок последњег великог изумирања врста

Huffington Post
Откривен узрок последњег великог изумирања врста

Нови докази указују да је један од највећих кратера на земљи који се налази у данашњој Русији, последица удара астероида, због ког је прије 33,7 милиона година дошло до масовног изумирања врста.

Истраживачи са Универзитета у Калифорнији (Лос Анђелес) прецизно су датирали стијене испод Попигај кратера у Сибиру и утврдили да потичу из доба еоцена, када се догодило и масовно изумирање живог свијета.

Дуго се сматрало да су за изумирање у еоцену биле криве климатске промјене, али сада је нови осумњичени заправо хладноћа.

Наиме, удар неког астероида може да доведе до подизања прашине која блокира продирање сунчевих зрака, због чега се температура на Земљи драстично спушта.

Попигај кратер је један од 10 највећих на Земљи, а 2012. руски научници тврдили су да садржи огромне количине индустријских дијаманата.

Научници су искључили могућност климатских промјена као узрочника изумирања, тако што су мјерили изотопе кисеоника, угљеника и других елемената у стијенама из доба еоцена.

Они су оцијенили да је та епоха почела екстремно топлим климатским условима, а затим је дошло до наглог захлађења које се поклапа са изумирањем. То указује да је дошло до краткотрајног али екстремног захлађења, послије ког су се поново вратиле више температуре.

Старост кратера савршено се поклапа са таквим процјенама.

Крајем еоцена догодило се посљедње велико изумирање у историји Земље. Више од 90 одсто пужева је нестало, жестоко су погођени морски јежеви, а изумрли су и посљедњи древни китови зубани, које су смијенили савремени китови.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана