Откривен узрок експлозије ракете Фалкон 9

Агенције
Откривен узрок експлозије ракете Фалкон 9

Инжењери компаније Спејс Икс успели су да пронђу узрок експлозије ракете Фалкон 9, па би нова лансирања могла бити настављена већ средином децембра.

Истражитељи који се баве поменутом експлозијом сматрају да су пронашли узрок, а директор Елон Муск је рекао да је екплозију која је уништила ракету и њен терет узроковао "изненађујући проблем који раније није забиљежен у историји лансирања ракета".


Компанија је прошле седмице саопштила да сумња у један од три резервоара хелијума направљена од карбонских влакана, који су смјештени унутар главног резеровара за гориво. Према писању Њујорк Тајмса, течни кисеоник се заледио док се кретао ка другом дијелу ракете, а то је покренуло ланчану реакцију експлозија. Иако Муск није открио детаље о томе како је залеђени кисеоник утицао на резервоаре хелијума, потврдио је да су његови инжењери успјешно реконструисали пуцање резервоара.

"Ради се о комбинацији течног хелијума, композита карбонских влакана и чврстог кисеоника, тако хладног кисика да улази у чврсту фазу", рекао је Муск.

НАСА је компанији Орбитал АТК, конкуренту компаније Спејс Икс, препустила снадбијевање Међународне свемирске станице (ИСС), а Муск вјерује да ће слиједећа ракета Фалкон 9 бити спремна за лансирање средином децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана