Откривен свијет који је нестао на југу Србије

Блиц
Откривен свијет који је нестао на југу Србије

Српски палеонтолози открили су на југу Србије фосилизоване остатке чак двадесетак ситних сисара који до сада нигдје на свијету нису пронађени.

Поред непознатих врста, откривене су и неке животиње за које се сматрало да су живјеле само на Блиском истоку. Откриће које ће помоћи разумјевању еволуције сисара већ је првукло пажњу највећих свјетских стручњака.

Малени зуби чија величина не прелази два милиметра не припадају ни једној до сада познатој врсти на планети. Ове зубиће српски палеонтолози пронашли су у селу Бустрање, двадесет километара од Бујановца. Фосилизовани остаци изненадили су и српске и свјетске стручњаке.

"Били смо сасвим изненађени после просејавања и лабораторијске обраде у питању сасвим нове животиње за науку. Пошто већ годинама сарађујемо са колегама из утрехтског универзитета заједно са њима смо организовали већ трећи пут исту експедицију и пронашли смо преко 20 нових врста животиња тотално нових за науку" каже Зоран Марковић палеозоолог.

Зуби су кључни налаз на основу кога палеонтолозоолози иначе реконструишу изглед животиња, али овога пута то је немогуће јер је ријеч о потпуно непознатим врстама.

"То је први пут у историји да се нађу две врсте истог рода на једном локалитету е то не можемо да реконструишемо зато што нигде није пронађена цела животиња, нити данас има сличног представника који је жив, не зна се уопште како изгледа" додаје Марковић.

Пут до великог открића ишао је дословно преко леђа српских палеонтолога. У не баш завидним условима, јер су буџети за финансирање научних пројеката у Србији танки, мјесецима су у џакове паковали седименте које су потом уз помоћ мјештана преносоли до оближње ријеке гдје се врши прва груба селекција материјала.

"Ми имао вибро сито специјално конструисано где од 4 тоне седимента остаје мање од 10 посто седимента за преглед плус третирањем неким хемикалијама остаје један промил од те четири тоне" каже Милош Миливојевић, геолошки препаратор.

У близини Бабушнице је још један вредан налаз. Исти тим научника открио је остатке животиње која је живјела прије најмање 30 милиона година. Занимљиво је да су њени најближи сродници из Пакистана, па су јој палеонтолози у Србији дали име које преведено са латинског знаци „Неочекивана на Балкану".

"Старост између те фауне у Пакистану и наше поклапа се у неколико милиона година што ће се показати да је фауна која је овде нађена старија за неколико милиона од ове у Пакистану тако да се полако показује да је балканско полуострво исходишно место за еволуцију многих врста" додаје Миливојевић.

Овако велика открица у палеонтологији догоде се једном у деценији у цијелом свијету, а научни рад који о свом открићу тренуто пишу српски научници значајно це допринети разумевању еволуције сисара на планети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана