Откривен штит против HIV?

Агенције
Откривен штит против HIV?

Борба човjечанства против HIV-а би у скорој будућности могла да буде олакшана, захваљујући "штиту" од вируса, који су развили амерички научници.

Тим Истраживачког института Скрипс открио је једињење које би могло да послужи као нека врста вакцине против изазивача сиде.

Четири мајмуна који су га примили, цијелу годину нису могли да буду заражени вирусом, упркос покушајима научника, који су саопштили да би "вакцина" могла да се користи чак и да блокира HIV код већ заражених .

Вођа истраживачког тима Мајкл Фарзан рекао је за "Њујорк тајмс" да је експериментални протеин способан да блокира оба начина на која се вирус везује за ћелије зараженог.

Истраживање је базирано на десетогодишњем истраживању о томе како вирус HIV улази у ћелије и установљено је да овај протеин блокира све познате сојеве HIV-а, преноси CBS.

Слиједећи корак је тестирање на људима који су већ заражени HIV-ом, како би се показало да једињење може да има и терапеутски значај. Након тога слиједи фаза вакцинације људи из најризичнијих група.

Експерти кажу да рад овог тима научника обећава и да би могао врло брзо да пређе на фазу тестирања на људима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана