Откривен очувани мозак чудовишта које је владало прије 520 милиона година

Агенције
Откривен очувани мозак чудовишта које је владало прије 520 милиона година

У Кини је недавно ископано одлично очувано морско чудовиште које је крстарило океанима у периоду камбрија. Ово 520 милиона година старо створење, један од првих предатора свога доба, имало је сложене очи, оклопљено тијело, и две назубљене канџе, којима је хватало плијен.

 

Фосил ове новооткривене врсте, назване Lyrarapax Unguispinus, толико је добро очуван, да се још увијек јасно виде и нервни систем и дијелови мозга.  

Прије перода камбрија, који се смјешта између 543 и 493 милиона година прије нове ере, већину живота на Земљи чиниле су просте алге и сесилни организми наклик медузама. Током камбрија је, међутим, наступио пероид брзе еволуције, са експлозијом биодиверзитета, и појавила су се пливајућа морска створења са сложеним очима, чланковитим ногама и спољним скелетом.  

Током тог период дошло је и до успона карактеристичних бића налик на шкампе, познати као аномалокаридиди. Ова древна морска чудовишта била су главни грабљивци у морима камбрија. Имала су назубљен тјелесни оклоп и уста купастог облика, која су се састојала од концентричних плоча. Највећа међу овим бизарним створењима могла су да порасту и до 1,8м.  

Већина примјерака аномалокаридида које су научници пронашли била је, међутим, слабо очувана, тако да није лако могло да се каже гдје је њихово мјесто на стаблу живота, каже Пеијин Чонг, један од аутора студије са Универзитета у Јунану.  

Због тога научници нису могли да кажу да ли припадају групи која се издвојила прије већине новијих заједничких предака главоножаца, да ли су у питању животиње из групе којој припадају данашњи пауци и шкорпије, или су пак у питању животиње са сличним својствима као савремени галвоношци, али које не припадају истом еволутивном низу.

 

У неколико протеклих година у Кини су, међутим, ископана три фантастично очувана примјерка нове врсте аномалокаридида. Ова створења су у седиментним стијенама тако савршено замрзнута у времену, да су још увијек видљиви и читав њихов нервни систем, систем органа за варење, и мишићи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана