Откривен мега кањон на Гренланду

Aгенције
Откривен мега кањон на Гренланду

Један од највећих кањона на свијету откривен је испод леденог покривача који обавија већи дио Гренланда.

Кањон дугачак 800 километара и дубок 800 метара удубила је велика ријека прије више од 4 милиона година, прије него што је лед стигао.

Он је откривен сасвим случајно док су научници који су истраживаил климатске промјене радаром мапирали стјеновито тло Гренланда.

Научници који су га открили тврде да је потпуно невјероватно то што су успјели да пронађу толико велики кањон који нико никада раније није видио.

Скривени кањон је већи од Великог кањона у Аризони а истраживачи вјерују да он има важну улогу у транспорту воде, која се ствара при дну глечера, према океану.

„Са сателитским сликама које буквално одмах могу бити послате на ваш мобилни телефон врло лако можемо да претпоставимо да више нема непознаница, али очигледно је да има још пуно тога што чека да буде откривено. Изузетно смо узбуђени због овог открића. Проналажење нечег овако великог дешава се само једном у животу", изјавио је вођа истраживања професор Џонатан Бамбер са Универзитета у Бристолу.

Овај кањон никада пре није био виђен људским оком, с обзиром да прије 4 милиона година људи нису постојали.

Уколико би се десило да се лед на Гренланду отопи, то би довело до подизања глобалног нивоа мора за 7 метара и потапања великог броја градова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана