Откривен ген који повезује сиву масу и интелигенцију

Aгенције
Откривен ген који повезује сиву масу и интелигенцију

Научници су открили ген који повезује интелигенцију и сиву мождану масу, што би могло да помогне у разумjевању и откривању разлога зашто неки људи имају тешкоће при учењу.

Међународни тим стручњака анализирао је узорке ДНА и снимке мозга више од 1.500 здравих 14-годишњака и дао им низ тестова за вербалну и невербалну интелигенцију, пише Ројтерс.

Стручњаци су се фокусирали на церебрални кортекс, најдубљи слој мозга познат као сива маса који је одговоран за памћење, пажњу, перцепцију, мисли, језик и свијест.

Потом су анализирали више од 54.000 генетских варијација повезаних са развојем мозга и открили да, у просјеку, тинејџери с одређеном варијацијом гена имају тањи слој кортекса у лијевој половини мозга. Та је група дјеце постигла лошије резултате на тестовима интелигенције.

"Генетска варијација коју смо открили повезана је с пластичношћу синапси, односно с тиме како неурони комуницирају," рекла је Силвејн Дезриверс, водитељка истраживања на Институту за психијатрију лондонског Краљевског колеџа.

"То би могло да нам помогне да разумијемо шта се на неуронском нивоу догађа код одређених интелектуалних тешкоћа гдје је комуникација неурона на неки начин поремећена ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана