“Oткрива се ново лице егзопланета које окружују метални облаци и гдје са неба падају течни драгуљи

Г.С.
“Oткрива се ново лице егзопланета које окружују метални облаци и гдје са неба падају течни драгуљи

Астрономи су уочили неочекивани хемијски елемент у високим слојевима атмосфере двију егзопланета.

Двије егзопланете које круже око одвојених звијезда изван нашег Сунчевог система су ултраврући гасни гиганти, звани WASP-76b и WASP-121b. Астрономи су користили велики телескоп Европске јужне опсерваторије да открију баријум на великим висинама у атмосфери сваке егзопланете.

Баријум је најтежи елемент икада откривен у атмосфери егзопланета. Часопис Astronomy & Astrophisics објавио је студију са детаљима о открићу.

Са сваким открићем, WASP-76b и WASP-121b научницима изгледају све чудније. Сада су открили најтежи елемент који је икада пронађен у атмосфери егзопланета.

„Загонетан дио се односи на то – зашто постоји тако тежак елемент у горњим слојевима атмосфере ових планета?”, рекао је водећи аутор студије Томас Азеведо Силва, студент докторских студија на Универзитету у Порту и Институту за астрофизику и свемирске науке у Португалији.

„Ово је на неки начин било ‘случајно’ откриће. Нисмо посебно очекивали или тражили баријум и морали смо да проверимо одакле потиче, јер никада раније није виђен ни на једној егзопланети.Обије егзопланете су по величини сличне Јупитеру, највећој планети у нашем соларном систему, али имају невјероватно топле површинске температуре, знатно изнад 1.000 степени Целзијуса”, објаснио је Азеведо Силва.

Високе температуре на WASP-76b и WASP-121b произлазе из чињенице да се свака планета налази близу своје звијезде домаћина, завршавајући једну орбиту за отприлике један или два дана.

Први пут откривен 2015. године, WASP-121b је удаљен око 855 свјетлосних година од Земље. Егзопланета има блиставу атмосферу водене паре, а интензивна гравитациона сила звијезде око које кружи деформише њен облик лопте.

Планета је „закључана", што значи да је иста страна планете увијек окренута ка звијезди. Ово је слично начину на који наш Мјесец кружи око Земље. Током дана, температуре почињу од 2.227 степени Целзијуса у најдубљем слоју атмосфере и достижу 3.227 степени у горњем слоју.

Научници су први пут приметили WASP-76b 2016. године. Кружи око звијезде у сазвежђу Риба 640 свијетлосних година од Земље. Ова егзопланета је такође „закључана", тако да на њеној дневној страни, која је окренута ка звијезди, температуре прелазе 2.426 Целзијусових степени.

Временске прилике из научне фантастике

„Врућа" природа егзопланета дала им је необичне карактеристике и временске прилике које изгледају као нешто из научне фантастике. Научници мисле да течно гвожђе пада са неба на WASP-76b, док се метални облаци и течни драгуљи формирају на WASP-121b.

Откривање баријума у горњој атмосфери сваке планете изненадило је истраживаче. Тај елемент је два и по пута тежи од гвожђа.

„С обзиром на велику гравитацију планета, очекивали бисмо да тешки елементи попут баријума брзо падну у ниже слојеве атмосфере", рекао је коаутор студије Оливије Деманже, постдокторски истраживач на Универзитету у Порту.

Проналажење баријума у атмосфери обе егзопланете могло би да сугерише да ултраврели гасни гиганти имају још необичније карактеристике него што се претпостављало.

На Земљи, баријум се појављује на ноћном небу као треперава зелена боја када се запали ватромет. Али научници нису сигурни који природни процес узрокује да се тешки елемент појави тако високо у атмосфери ових гасних дивова.

Истраживачки тим је користио инструмент ESPRESSO или "Echele Spectrograph" за стеновите егзопланете и стабилна спектроскопска посматрања, инсталиран у телескопу у Чилеу, како би научници проучавали свијетлост звијезда док је пролазила кроз атмосферу сваке планете.

„Пошто су гасовите и вруће, њихове атмосфере су веома проширене, стога их је лакше посматрати и проучавати него оне на мањим или хладнијим планетама", рекао је Деманже.

Будући телескопи ће такође моћи да надгледају више детаља унутар атмосферских слојева егзопланета, укључујући оне стеновите сличне Земљи, како би открили мистерије необичних свијетова широм галаксије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана