Откриће компактне галаксије показује невjероватну моћ Вебовог телоскопа

Танјуг
Откриће компактне галаксије показује невjероватну моћ Вебовог телоскопа

ВАШИНГТОН- Детекција веома компактне галаксије која се формирала релативно брзо након Великог праска и показала импресивну стопу формирања звијезда је најновији примјер како свемирски телескоп Џејмс Веб преобликује наше разумијевање раног универзума.

Галаксија која је стара 13,3 милијарде година, има пречник од приближно 100 свјетлосних година.

Око хиљаду пута је мања од Млијечног пута, али формира нове звијезде брзином која је веома слична оној у нашој много већој галаксији, пише Ројтерс.

Ово откриће је још један примјер запажања путем телескопа Џејмс Веб, која су покренута 2021. године, у потпуности мијења досадашње знање о природи раног универзума.

-Наше тренутно разумијевање формирања галаксија у раном универзуму не предвиђа да ћемо видјети оволико галаксија у тако раним временима у животу универзума, тако да је ово заиста узбудљиво - рекла је Хејли Вилијамс, студенткиња докторских студија астрофизике Универзитета у Минесоти и главна ауторка студије објављене у часопису Science.

Она је додала да ће се посматрањем удаљених галаксија саставити потпунија слика о томе како су настале прве галаксије у нашем универзуму.

-Видимо да се галаксије које су постојале у раном универзуму веома разликују од галаксија које постоје данас и да се наше претпоставке о својствима галаксија можда неће примијенити у раном универзуму -  рекла је Вилијамс.

Коаутор студије Патрик Кели рекао је да је откривено да се сваке године формирају око двије звијезде, што је слично брзини којом звијезде формирају Млијечни пут.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана