Откопано 35 минијатурних пирамида у Судану

Агенције
Откопано 35 минијатурних пирамида у Судану

Група француских археолога откопала је у Судану током протеклих неколико година 35 пирамида старих 2000 година, које су по свом изгледу скромније од оних египатских.

Пирамиде су изграђене при крају постојања богатог краљевства Мерое, између 100. и 200. године прије Христа. Открили су их Клод Рили и чланови његовог тима у мјесту Седеинги. Некропола с око 1000 гробница простире се на 40 хектара површине, а занимљиво је да неке пирамиде нису више од једног метра.

"Изграђене су од цигли, а досад је откопана једна четвртина. На неким мјестима толико су густо постављене, да се између њих не може проћи," рекао је Рили. Археолошки радови трајали су три године, а налазиште Седеинга налази се око 200 км од египатске границе.

"Египатске пирамиде старије су од суданских, али су суданске бројније," у шали је рекао Рили, додавши како су у Египту пирамиде биле посвећене фараонима, а у Судану су их, додуше у мањим габаритима, имали и обични смртници.

Рили је изразио жаљење што су археолози у гробницама успјели да пронађу само мали број вриједних археолошких предмета из тога раздобља јер су их пљачкаши археолошких налазишта већ предухитрили.

Сјеверни дио данашњег Судана био је под влашћу Египта око 500 година, до 1000. године прије Христа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана