Отапање леда на Арктику може довести до ослобађања старих вируса и бактерија

Russia Today
Foto: wikimedia

Отапање вјечног леда не само да би могло да доведе до ослобађања метана и потенцијалног уништења арктичке инфраструктуре, већ би могло да дође и до буђења старих вируса и бактерија, упозорила је данас Русија.

Вишерангирани руски дипломата Николај Корчунов изјавио је за телевизију “Звезда” да је Русија предложила пројекат биобезбједности Арктичком савјету, међувладином форуму осам земаља које имају суверенитет над територијом Арктичког круга.

“Постоји ризик од буђења старих вируса и бактерија. Због тога је Русија покренула пројекат ‘биобезбједности’ у оквиру Арктичког савјета”, истакао је Корчунов, који је амбасадор при Министарству спољних послова и предсједавајући Одбору вишерангираних званичника Арктичког савјета.

Он је напоменуо да ће задатак пројекта бити рад на низу ризика и опасности везаних за отапање вјечног леда и заразне болести у будућности.

Корчунов није први који је скренуо пажњу на потенцијални разарајући ефекат климатске промјене. Руски научник Сергеј Давидов упозорио је раније ове године да би отапање вјечног леда могло довести до појаве древних екосистема, укључујући вурусе, пише “Раша тудеј”.

Давидов је подсјетио да је већина територије Русије под ледом који се није топио милионима година, те да би вируси, од којих поједини могу да буду екстремно опасни, могли бити испод ледене површине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана