Остаци огромне кинеске ракете ће пасти на Земљу наредне седмице

ГС
Foto: Klix

Остаци огромне кинеске ракете која је доставила нови модел на свемирску станицу ове земље у понедјељак очекује се да ће пасти на Земљу наредне седмице, саопштила је Америчка свемирска команда која прати њену путању.

Ракета Long March 5B тешка 23 тоне је у свемир однијела лабораторијски модул Вентиан, а лансирана је с отока Хаинан у недјељу у 14:22 сати по локалном времену. Модул се потом успјешно спојио са кинеском орбиталном станицом.

Ипак, након што је обавила свој посао, ракета се почела неконтролисано спуштати према Земљиној атмосфери те није познато гдје ће пасти. Неконтролисани лет је укупно трећи за Кину која је већ критикована због лошег управљања свемирским отпадом.

"То је метални објект тежак 20 тона. Иако ће се распасти кад уђе у атмосферу, бројни комади, неки од њих прилично велики, пасће на површину", рекао је Мајлл Бајерс, професор на Универзитету Британске Колумбије и аутор недавног истраживања које се односи на ризик од свемирског отпада.

Свемирски отпад представља екстремно мали ризик за људе, али је могуће да већи дијелови узрокују штету уколико падну на насељена подручја. Бајерс је казао да због повећања количине свемирског отпада те мале шансе постају све веће. Према процјенама, могућност да ракетна тијела падну на Џакарту, Даку и Лагос је три пута већа него да се то догоди у Њу Јорку, Пекингу или Москви.

"Ризик се може избјећи у потпуности с обзиром на технологију и планове мисија који омогућавају контролисани улазак у атмосферу, обично изнад удаљених дијелова океана умјесто неконтролисаног уласка", навео је Бајерс.

Шеф Уреда за свемирски отпад у Европској свемирској агенцији (ЕСА) Холгер Крег је рекао да је најбоља пракса контролисани улазак у атмосферу и пад у удаљене дијелове океана кад год је ризик превисок.

Америчка свемирска команда наставља пратити пад кинеске ракете на Земљу, а тачна улазна тачка у атмосферу ће бити позната само неколико сати прије него се то догоди.

Кина се нашла на удару критика прошле године због свог свемирског отпада након лансирања модула сличном ракетом. Остаци су пали у Индијски океан близу Малдива десет дана након лансирања. НАСА је поручила да Кина није задовољила "одговорне стандарде". С друге стране, Кинези су оптужили Американце да "шире страх".

Језгро кинеске ракете тешко готово 20 тона је 2020. године неконтролисано ушло у атмосферу, прошло је директно изнад Лос Ангелеса и Централ Парка у Њу Јорку те пало у Атлантик.

Свемирски отпад попут старих сателита свакодневно улази у атмосферу, али се то не примјећује јер сагори прије него падне на тло. Само велики свемирски отпад попут летјелица и дијелова ракете представља веома мали ризик за људе и инфраструктуру на тлу, преноси Klix.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана