Османагић: Пирамида Сунца у Високом најстарија пирамида на свијету

Агенције
Османагић: Пирамида Сунца у Високом најстарија пирамида на свијету

Четврта међународна научна конференција о босанским пирамидама “Скривена историја”, која је почела 4. септембра у организацији Фондације “Археолошки парк: Босанска пирамида Сунца”, биће завршена вечерас.

Ова конференција о босанској долини пирамида окупила је 23 стручњака из 11 земаља свијета, од археолога с Новог Зеланда, физичара, инжињера, биолога из земаља као што су САД, Канада, Њемачка, Холандија, Хрватска, Србија, Словенија, БиХ.

Како је Фени рекао оснивач Фондације “Археолошки парк: Босанска пирамида Сунца” др. Семир Османагић, и ове године стручњаци су презентирали своје анализе, лабораторијска претраживања и
радиокарбонска датирања.

“Ове године је најважнија вијест да је утврђена прецизна старост Босанке пирамиде Сунца. Након радиокарбонског датирања узорка пронађеног испод бетонских блокова пирамиде утврђено је да је ријеч о старости од 29 хиљада година плус - минус четири стотине година. Утврђено је да је то најстарија пирамида на свијету”, устврдио је Османагић.

Током ове археолошке сезоне, како је казао, пронађен је и досад највећи мегалит у подземном тунелу, мегалит К-5, који има масу око 40 тона.

То значи да је ова локација и ове године одржала статус најатрактивније археолошке локације на свијету, додао је Османагић.

Наглашава да стручњаци с конференције одлазе врло задовољни и импресионирани достигнућима на овом пројекту.

Суорганизатор конференције “Скривена историја” је Амерички универзитет у Босни и Херцеговини.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана