Ослобађањем угљеника из океана прекинуто Ледено доба

Nature
Ослобађањем угљеника из океана прекинуто Ледено доба

Лондон - Ослобађањем угљен диоксида из дубина океана наступио је крај посљедњег леденог доба, тврде аутори студије објављене у часопису Nature.

Његово ослобађање у атмосферу довело је до пораста температуре и постепеног уласка Земље у топлији период, наводе истраживачи са Универзитета у Саутхемптону који су анализирали хемјске сигнале у љуштурама древног планктона.

Свјетски океани апсорбују око једне трећине атмосферског ЦО2 који настаје сагоревањем фосилних горива.

Како преноси ББЦ, научници предвиђају да ће повећање температура океана довести до слабљења њихове способности апсорпције атмосферског ЦО2, а самим тим и до бржег глобалног загријавања.

Коаутор студије др Мигел Мартинес-Боти, напоменуо је да њихови резултати указују на постојање везе између високе концентрације раствореног угљен диоксида у дјеловима океана и повећања атмосфесрког угљен диоксида на крају последњег Леденог доба.

"Сада смо у стању да боље разумемо улогу океана у угљеничном циклусу", казао је Боти.

"Океан је далеко већи резервоар угљеника од атмосфере, па је начин на који океан и атмосфера међусобно реагују изузетно важан", навео је Боти.

Истраживање се темељи на проучавању древних морских организама који су живјели на површини океана пре више хиљада година.

Ацидитет морске воде у којој су ова бића живјела може се утврдити на основу хемијског "потписа" у њиховим љуштурама, који пак омогућава да се израчуна количина угљен диоксида у води.

Др Гевин Фостер, такође један од учесника студије, истиче да подаци до којих су дошли потврђују да су природне варијације у атмосферском угљен диоксиду у периодима леденог доба и топлијим интервалима махом изазване промјенама у количини угљеника који се налази у океанима.

Научници вјерују да воде око Антарктика, тј. Јужног океана, имају кључну улогу у помијерању угљеника између атмосфере, копна и мора.

Они сматрају да је важно сазнати више о начину на који океани утичу на угљенични циклус како би боље разумели климатске промене.

Подаци Међувладиног панела о климатским промјенама говоре да се око 40 одсто ЦО2, који је емитован од преиндустријске ере до данас, задржало у атмосфери.

Океан је, пак, апсорбовао око 30 одсто, што је довело до ацидификације морске воде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана