Осамнаестогодишњак из Београда од кока-коле прави воду

Б92
Осамнаестогодишњак из Београда од кока-коле прави воду

Тек је напунио 18 година, у јуну ће завршити трећи разред средње школе, а већ има позиве и понуде из Кине, Јужне Африке и Велике Британије за свој научни рад.

Заједно са другом недавно је патентирао филтер за воду који је веома јефтин и практичан, може да се користи у домаћинствима, али и у великим погонима за пречишћавање воде.

Синоћ је свој проналазак представио ученицима и професорима Пете београдске гимназије, коју похађа.

Пред Михајлом Мрвошевићем врло вјероватно је лијепа будућност у научноистраживачком раду. Све је почело када је на Јутјуб поставио кратак снимак у којем је представио изум који је направио са својим другом Филипом Љубинковићем из Треће београдске гимназије. У том експерименту, он је кока-колу претворио у воду.

"У научноистраживачкој станици Петница је постојао пројекат и ми смо правили проводнике и ствари од графена и једног дана смо хтели да правимо филтере и направили смо филтер на нови начин, пошто је на стандардне начине било компликовано и касније је то пренето у моју собу", објашњава за Б92 Михајло Мрвошевић.

Михајлова разредна Катарина Атанасковић каже да је од прве године средње школе показивао да ће бити то што је сада. Истиче да чак није ни одличан ђак и да је врло скроман и ненаметљив.

"Он је био 3-4 пута у Петници, последњи пут у фебруару. Дошао је с причом, онако необавезно. Рекао је: Разредна, ја сам направио изум. Сипате воду, кока-колу, изађе вода. Ја то нисам препознала као неки рад. Међутим, професорке физике и хемије су препознале у томе нешто", рекла је Михајлова разредна.

У Михајловом раду потенцијал су препознали и у Кини. Звали су га на Сајам технике у Шангају, али није било довољно новца за пут. Недавно су Михајло и Филип добили позив и из Јужне Африке, одакле ће на љето доћи људи заинтересовани да успоставе сарадњу с њима.

"Планови су да то сада испитам даље на Хемијском факултету, видим шта ће ови људи из Јужне Африке да ми кажу, да ли ћемо да склопимо договор и да видим ко је заинтересован за те филтере, можда и да их производи. Само треба извршити испитивања даља, која не могу у својој соби да обавим, пошто сам 99% својих испитивања са својим другом обавио у својој соби", закључује Михајло.

Почетком маја Михаило ће свој рад представити студентима и професорима Хемијског факултета у Београду, који би требало да му омогући да настави своје истраживање и испита графенски филтер на различитим загађивачима воде. Ово, иначе, није једини Михајлов пројекат, јер с колегама из Велике Британије тренутно ради и на генератору на нуклеарну фузију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана