Организам из дубоког мора збунио научнике

Huffington Post
Организам из дубоког мора збунио научнике

Ово је организам под именом Dendrogramma enigmatica, и као што његово име наговјештава, у питању је права енигма, пише "Huffington Post".

Заправо, мали организам у облику печурке је толико мистериозан да се чини као да пркоси свему што мислимо да знамо у вези са животињама. Он се не уклапа у познате категорије у животињском царству, тврде научници, и за сада, његове везе са другим групама животиња и даље су магловите.

Овај организам се у фокусу јавности нашао када га је зоолог Националног историјског музеја из Копенхагена Жан Жуст открио међу узорцима бескичмењака које је сакупио на дубинама од 400 и 1.000 метара у Тасмановом мору 80-их година прошлог ијвека.

Судећи по новој студији у којој је један од аутора био и Жуст, откривено је више од 10 узорака који су пркосили класификацији животињског свијета. Они су били јединствени.

"Јако је ријетко доћи до оваквог открића, можда нам се то десило свега 4 пута у посљедњих 100 година", изјавио је други аутор студије, Јорген Олесен, провесор са Универзитета у Копенхагену.

Жуст и његове колеге су ове организме класификовали као двије нове врсте - enigmatica и discoides, под новим родом, Dendrogramma.

"Ова вишећелијска створења припадају животињском свијету негде, само је питање гдје", изјавио је Олесен за BBC.

Доприносећи мистерији, истраживачи су рекли да су ови организми можда у роду са групом организама за које се вjеровало да су давно нестали. Ови организми наводно изузетно подсjећају на групу сличну медузама које су живjеле прије 635 и 540 милиона година.

Уколико се покаже да су овије две групе организама заиста повезане, поједини стручњаци сматрају да би то могло да оспори наше разумјевање еволуције.

"Ово би у потпуности могло да преобликује ‘дрво живота’, па чак и наше разумјевање начина на који су животиње еволуирале, како се њихов нервни систем развијао као и како су различита ткива еволуирала", изјавио је Леонид Мороз, неуробиолог са Универзитета на Флориди који је учествовао у новој студији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана