Опет ништа од лета ка Мјесецу - одложен почетак мисије Артемис

ГС
Foto: Твитер

Поново је, због техничких проблема, одложено лансирање ракете ка Мјесецу, у оквиру мисије Артемис.

Америчка свемирска агенција Наса најавила је да ће трећег септембра покушати поново да лансира своју најмоћнију ракету „Спејс лонч систем", јер је први покушај лансирања због техничких проблема 31. августа - отказан.

Послије откривања загријевања подручја цурења течног водоника, инжењери су поново пробали да доводе течни водоник у језгро.

Контролори за лансирање су почели да спроводе течни водоник у језгро након што су отклонили проблеме због цурења. Ипак, откривено је да поново цури течни водоник у шупљини између доњих плоча и бочне стране у једном дијелу мотора.

Тимови стручњака радили су на рјешавању проблема, али је ипак ријешено да се операција одложи. О детаљима одлагања, биће ријечи на посебној конференцији за новинаре, навела је НАСА.

Полијетање мисије „Артемис 1" било је заказано је за 20.17 часова по нашем времену из свемирског центра Кенеди на Флориди. 

Уколико полетање, када буде реализовано - прође како треба, мисија ће трајати 42 дана, прелетјеће 2,1 милион километара, обићи ће око Мјесеца и обавиће два „ниска" прелета 100 километара изнад површине Мјесеца, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана