Он је био страшнији и од Т-рекса

Танјуг
Он је био страшнији и од Т-рекса

Амерички палеонтолози објавили су данас да су открили остатке једног од највећих копнених предатора у историји планете - девет метара високог и четири тоне тешког диносауруса који је харао Земљом прије 100 милиона година.

Новооткривена врста названа је Siats meekerorum, у част канибалистичког чудовишта из митологије америчких Јути Индијанаца.

Џиновски месождер је представљао претњу чак и за крволочне тираносаурусе, навели су научници. Тек ће 30 милиона година касније, осам тона тежак тираносаурус рекс преузети титулу главног предатора и завладати тероторијом данашње Сjеверне Америке.

"Овај диносаурус је био прави колос, већи је био само Т-рекс и можда акрокантосаур", казала је Линдзи Зано са Универзитета и Музеја природних наука Сjеверне Каролине.

Фосилизовани остаци овог џина пронађени су 2008. године у ранокредској формацији Седар маунтин у држави Јута. Научницима су биле потребне двије године да би из стијене извукли кости и очистили их и још пар година да би их анализирали.

Диносаурус siats (изговара се сиач) припада групи теропода кархардонтосауруса, моћних двоножних месождера и попуњава 30 милиона година дугу празнину на листи фосила сjеверноамеричких диносауруса предатора.

Студија америчких палеонтолога објављена је у часопису "Nature Communications".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана