Око звијезде удаљене 14 свјетлосних година кружи Супер-Земља

Агенције
Око звијезде удаљене 14 свјетлосних година кружи Супер-Земља

Угледни астроном Стивен Кејн са универзитета у Сан Франциску објавио је у најновијем издању часописа "Astrophysical Journal" резултате истраживања соларног система око звијезде Волф 1061.

Кејн, један од водећих "ловаца на планете", своју пажњу је усмјерио на звијезду удаљену 14 свјетлосних година од Земље. Око ње круже три планете, а његово истраживање је показало да се једна од њих налази у настањивој зони.

"Планетарни систем око звезде Волф 1061 је важан јер се налази веома близу и пружа нам могућност да у будућности утврдимо да ли тамо постоји живот", рекао је научник.

Једна од три планете, Волф 1061ц, у потпуности се налази у настањивој зони. Ради се о "супер Земљи", чији је пречник већи за 64 одсто од наше планете.

"Када тражимо планете на којима би могло да буде живота, један од првих услова који морају да испуне је да се налазе у настањивој зони. То значи да морају да буду веома сличне Земљи. Морају да буду сјеновите и налазе се на оптималној удаљености од своје звијезде. Ако су преблизу, настанак и одржање живота ће због високих температура бити немогућ, као на Венери која је вјероватно некада имала мора и океане попут Земље, али су они испарили. Ако је предалеко, биће превише хладно и вода ће бити смрзнута, као на Марсу", рекао је Кејн.

Али, научник ипак није оптимиста када је у питању живот на планети Волф 1061ц.

"Планета је вјероватно слична Венери, а лоша вијест је да смо примјетили да су климатске промјене на њој веома честе и бурне. Значи да тамо вјероватно влада прави хаос, планета се брзо загријава и хлади. Али, биће нам потребне додатне информације да бисмо то знали са сигурношћу, а у проналажењу одговора ће нам бити од користи свемирски телескоп Џејмс Веб", додао је Кејн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана