Океани све врелији - метан би нас могао скувати!

Срна
Океани све врелији - метан би нас могао скувати!

Хонолулу - Океани и водене површине прекомјерно су загријани - раст водене температуре је толики да пријети ослобађање метана из дубина, који би могао да "скува" површину Земље, упозоравају научници.

Они појашњавају да су воде у свијету апсорбовале више од 93 одсто прекомјерне топлине која се акумулирала од почетка процеса глобалног отопљавања седамдесетих година прошлог вијека, спречавајући на тај начин прекомјерно загријавање тла.


Да је та количина топлине /која је акумулирана у прва два километра океанске дубине/ отишла у атмосферу, температура на Земљи током прошлог вијека не би порасла за само један степен Целзијуса већ за разорних 36 степени.

Стручњаци Међународне уније за очување природе, њих 80 из 12 земаља, спровели су истраживање чији су резултати представљени у Хонолулуу.

У неком тренутку, тврди се у извјештају, прегријане воде могле би да ослободе милијарде тона смрзнутог метана, моћног "стакленичког гаса", нагомиланог у морском дну.

"Због додатне топлине коју апсорбују океани драстично је промијењен ритам живота у океану", истиче Дан ла Фоли, коаутор студије о загријавању океана.

Тај извјештај је, сматрају начници, најсвеобухватнија и најсистематичнија
студија икада направљена о посљедицама загријавања океана.

Истраживањем су били обухваћени сви главни морски екосистеми, од микроба до китова, укључујући и дубоке дијелове океана.

Научници тврде да медузе, морске птице и планктони због прегријавања океана селе према хладнијим половима, до 10 степени географске ширине.

"Глобално отопљавање мијења годишња доба у океанима", упозорава Ла Фоли и истиче да су климатске миграције за 1,5 до пет пута брже у води него на тлу.

Због апсорпције угљен-диоксида повећана је киселост океана, па је све теже раковима и шкољкама.

Истраживање јасно показује да отопљавање придоноси повећању броја болести и код биљака и код животиња.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана