"Одвојио се" дио Сунца: Научници кажу да ово нису видјели

GS
Foto: Printscreen

Упркос свему што је Сунце свеприсутан и виталан дио наших живота, много тога о њему и данас је нејасно науци. А, сада се на њему догодило нешто изразито необично.

Материјал из нити плазме који је избио са Сунчеве површине одвојио се и чинило се да обликује вртлог, попут круне, изнад соларног сјеверног пола.

Биће потребна додатна анализа како би се утврдило шта се заиста догодило. Научници за сада тврде да нису баш видјели ништа слично – а сам снимак је изразито спектакуларан.

Соларне смицалице нису сасвим неочекиване ових дана. Наша звијезда појачава своју активност због активности сунчевих пјега и бакљи. У јануару ове године смо скоро сваки дан моли видјети бакље X-класе и М-класе, највеће и друге највеће ерупције за које је Сунце способно.

Ипак, ово није разлог за забринутост. Сунце пролази кроз циклусе активности сваких 11 или више година, од релативно тихог и мирног, до апсолутно "разјареног".

Ти се циклуси подударају с флуктуацијама Сунчевог магнетног поља. Када је магнетско поље најслабије на половима, Сунчеви магнетни полови мијењају мјеста, а поларитет магнетног поља се мијења.

Тада је Сунце најактивније, познато као соларни максимум.

Управо смо на прагу соларног максимума. Будући да је Сунце толико загонетно и тешко га је предвидјети, не знамо тачно када ће доћи до промјене поларитета, али знамо грубу слику: тренутна предвиђања то стављају у јулу 2025.
Међутим, садашњи циклус је помало чудан.
 

Нису сви соларни циклуси једнаки; неки су јачи, неки су слабији и - иако соларни научници могу предвидјети напредовање Сунчевог циклуса који је пред нама - од раног почетка тренутног циклуса, који је почео у децембру 2019, Сунчева активност је значајно премашила очекивања и наставља то чинити.

Соларни физичар Скот Мекинтош из америчког Националног центра за истраживање атмосфере – који посматра Сунце деценијама покушавајући разумјети његове циклусе – рекао је да никада није видио "вртлог" попут онога који се сада створио.

Али, мораћемо причекати да сазнамо више о чудном догађају. Научници без сумње већ сада анализирају богатство података које имамо из соларних опсерваторија које раде 24 сата дневно, па се надамо да то чекање неће бити предуго.

Будући да је соларне полове тешко посматрати, открића би требала бити врло занимљива.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана