Одобрена Виагра за жене

Агенције
Одобрена Виагра за жене

Више од 17 година након што је одобрен први лијек за мушку еректилну дисфункцију, америчка Управа за храну и лијекове (FDA) у уторак је одобрила лијек за ниску сексуалну жељу код жена, популарно назван "женска Виагра".

Лијек под називом Addui требало би да лијечи поремећај хипоактивне сексуалне жеље (HSDD) код жена у предменопаузи, објавила је FDA. Ријеч је о првом леку који је FDA одобрила за третирање поремећаја сексуалне жеље, преноси агенција дпа.

FDA је одобрила лијек уз упозорење о потецијално опасним нуспојавама, попут ниског притиска и опасности од губитка свијести, нарочито кад се лијек узима с алкохолом.

"Ријеч је о највећем напретку у женском сексуалном здрављу од изума пилуле за контрацепцију. Овиме се легитимизује женска сексуалност као важна компонента здравља", саопштила је Национално удружење потрошача (NCL).

Међутим, удружење за заштиту потрошача Public Citizen предвиђа да ће се лијек повући из употребе у року од неколико година због тога што "представља велик ризик за жене, а доноси мало користи".

"Нажалост, још ћемо слушати о том лијеку", саопштио је Public Citizen.

Лијек компаније Sports Pharmaceuticals већ је двапут одбијен - 2010. и 2013. - а сада га је FDA ипак одобрила уз стриктне налоге да се пацијенткиње морају у потпуности упозорити на могуће здравствене ризике. Addui је одобрен након лобистичке кампање у којој су учествовалие и неке женске задруге.

Жене које су током клиничке студије узимале Addui имале су просјечно један "сексуално задовољавајући доживљај" мјесечно више од жена које су узимале плацебо. Заговорници лијека тврде да је ријеч о значајном резултату, док критичари сматрају да потенцијални ризици далеко надмашују користи.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана