Одлазак на Марс за славу и новац

Агенције
Одлазак на Марс за славу и новац

Пасадена - Око 200 хиљада људи из 140 земаља пријавило се да оде на Марс 2023. године са картом у једном правцу и да тамо проведу остатак живота, али научници упозоравају да је ријеч о опасној авантури која би могла да има трагичан епилог.

 Пријављени покушавају да уђу у најужу конкуренцију, односно међу малобројне који ће отићи на Марс и остати на "Црвеној планети", те тако постати хероји телевизијског ријалити програма, који се, незванично, зове "Смрт на Марсу".


Организатори планирају да људи на Земљи свакодневно прате животе колонизатора - односно да то буде нека врста "Великог брата", али овај пут без избацивања учесника из шоуа.

Дакле, постоји завидан број оних који су спремни да жртвују животе ради славне смрти на мртвој планети. Али, много је више питања за организаторе који признају да услова за живот људи на Марсу нема, те да их је тешко створити за тако кратак рок.

Научници упозоравају да је колонизација Марса, за сада, немогућа. Тамо нема атмосфере која одговара човјеку, а човјечанство још није смислило технику која би омогућила редовно одвожење тона терета на другу планету.

Један од сарадника експерименталног сеизмичног пројекта СЕИС за космичку експедицију на Марс из Лабораторије за разраду ракетних и млазних мотора у Пасадени /Калифорнија/ Давид Мимун остао је зачуђен због великог интересовања људи да заувијек напусте Земљу.

Он упозорава да је, чак ако и буду вјештачки створени услови за преживљавање, на Марсу опасно боравити. А рађати дјецу - поготово.

На Марсу је сила гравитације једнака, отприлике, трећини гравитације Земље. Ако човјек дуго борави у условима смањене гравитације у односу на Земљину - његове кости ће ослабити.

Можете да скачете више, али кости ће вам бити слабије. Ако на Марсу буде рођено дијете, могу да се појаве проблеми са његовим развојем.

Све то више личи на психолошки и физички експеримент над људима, а не на колонизацију Марса - упозоравају научници.

Или, што је још горе, на комерцијални пројекат за стицање профита за Земљи. Јер би шоу са Марса донио енормну зараду организаторима.

Научници упозоравају да су посебно страшни психички проблеми. Друговање са роботима, раздвојеност од породице, пријатеља и Земље може да изазове опасне промјене личности.

Наивност, самоубиство и комерцијала – симптоми су овог пројекта, закучују научници.

Права колонизација Марса није могућа прије него што буду пронађени супербрзи начини кретања у простору - упозоравају научници, а преноси "Глас Русије".

Земљани не моги да колонизују Марс у току наредних 50 до 70 година, јер немају средстава да тамо пребаце материјале. Савременим моторима то је врло скупо, а пут је веома дуг.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана