Одгођена лансирања на Мјесец

Срна
Одгођена лансирања на Мјесец

БИЈЕЉИНА- Наса АСА је промијенила распоред за мисије на Мјесец и одгодила лансирања, а разлог је безбједност пилота.

Лет мисије "Артемис два" сада је заказан за септембар 2025. године, а мисија "Артемис три", чији је циљ искрцавање астронаута на Мјесец, заказана је за /најраније/ 2026. годину.

Како преноси "Њу сајентист", одлука о одгађању заснива се на давању приоритета безбједности посаде и допуштању темељног тестирања компоненти свемирске летјелице.

У Наси истичу значај безбједности пилота.

На одгађање су утицали неочекивани резултати тестова, попут топлинског штита на свемирској летјелици "Орион" - важном дијелу мисијае "Артемис".

Наиме, тестови на штиту показали су више "поугљења", него што се очекивало.

"Топлотни штит направљен је од аблативног материјала и требао би да се гули, али то није у количинама које смо очекивали" - објашњава Амит Ксатрија, функционер Насе.

Како се наводи, Наса активно истражује проблеме, укључујући кварове на вентилима који утичу на системе за одржавање живота и потенцијалне проблеме са системима прекида на ракети.

Системи прекида кључни су за одвајање и одвођење "Ориона" на сигурно, ако се појаве било какви проблеми током лансирања.

Упркос проблемима, у Наси наводе да су "непоколебљиви у преданости лансирању, када буду потпуно спремни за то".

Људи су на Мјесецу први пут били 1969. године, а направљено је у то доба неколико мисија са спуштањем на Земљин сателит.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана