Одбројавање се наставља, Наса потврдила да данас лансира своју најмоћнију ракету

ГС
Foto: Принтскрин

За нешто више од шест сати најмоћнија свемирска ракета требало би да полети са Кејп Канаверала.

Упркос јаким електричним пражњењима облака током викенда, Наса је потврдила да се одбројавање наставља.

У складу са тиме почело је пуњење резервоара ракете горивом, али се и даље помно прати метеоролошка ситуација изнад Флориде. Наса ће на друштвеним мрежама уживо преносити полијетање. 

Након олуја током викенда, из Насе су потврдили да данашњи термин за лансирање и даље стоји и да су муње преслабе да би направиле проблем ракети СЛС, капсули „орајон“ или системима на земљи.

Америчка агенција за истраживање свемира саопштила је да тимови настављају са планираним лансирањем у 14.33 часова (8.33 по локалном времену) из Свемирског центра „Кенеди“ на Флориди.

Лансирање капсуле „орајон“ на најмоћнијој ракети која је икада послата у свемир први је корак ка поновном враћању људи на површину Мјесеца.

„Орајон“ овог пута неће имати посаду, јер је мисија замишљена, прије свега, као провјера свих хардверских система, посебно потисника и мотора ракете СЛС.

Уколико полијетање прође како треба, мисија „Артемис 1“ трајаће шест недјеља, обићи ће круг око Мјесеца и направити два прелета око 100 километара изнад површине Мјесеца.

Наредна мисија „Артемис 2“ планирана је за 2024. и носиће посаду, а 2025. године требало би да полети мисија „Артемис 3“ чији ће главни циљ бити да се двоје астронаута поново спусте на површину Мјесеца, први пут послије 50 година, преноси РТС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана